Hogyan szerepel majd Magyarország az Eb-n?

Mi abban reménykedünk, hogy jól. Bemutatkozik az F csoport.
Hirdetés

Magyarország

Hogy a Platini-féle létszámemelésnek vagy a Dárdai Pál, majd Bernd Storck által hozott szakmai tudásnak van nagyobb szerepe abban, hogy a magyar válogatott 30 éves szünet után ismét kijutott egy világversenyre, azon lehet vitatkozni. Azon már nem, hogy megérdemelte a csapat. Nincsenek jobb játékosai, mint 5, 10 vagy 20 éve, csak van egy sokkal profibb edzői stábja, amely nem az álmokhoz, hanem a saját képességekhez és az ellenfélhez igazítja a taktikát és az elvárásokat. Emiatt aztán igazi kaméleon-csapat megy Franciaorzságba, amely a helyzettől függően változtatja majd játékrendszerét és stílusát.   

Storck végül nem változtatott a továbbjutást kiharcoló kereten, bár a veteránok közül lemondott Leandróról és Vanczákról. Király, Juhász vagy Gera számára egy végéhez közeledő pályafutás megkoronázása lehet az Eb, a többiek viszont bízhatnak abban, hogy lesz számukra folytatás is.

Első válogatott mérkőzés: 1902 (Ausztria–Magyarország 5-0)
Legnagyobb siker: világbajnoki ezüstérmes (1938, 1954)
Világranglista-helyezés: 20.
Eb-részvételek száma: 3
Legjobb Eb-eredmény: bronzérmes (1964)
Legtöbb válogatottság: Király Gábor 103
Legtöbb válogatott gól: Puskás Ferenc 84
Út az Eb-re: 1-2 és 1-1 Észak-Íroroszággal, 1-1 és 0-0 Romániával, 1-0 és 1-0 Finnországgal, 1-0 és 2-1 Ferörrel, 0-0 és 3-4 Görögországgal, 1-0 és 2-1 Norvégiával.

Kapusok: Király Gábor (Haladás), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig)
Védők: Bese Barnabás (MTK), Fiola Attila (Puskás Akadémia), Guzmics Richárd (Wisla Krakkó), Juhász Roland és Lang Ádám (Videoton), Kádár Tamás (Lech Poznan), Korhut Mihály (Debrecen)
Középpályésok: Elek Ákos (Diósgyőr), Gera Zoltán, Nagy Ádám és Pintér Ádám (Ferencváros), Kleinheisler László (Werder Bremen), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Stieber Zoltán (Nürnberg), Dzsudzsák Balázs (Bursaspor).
Támadók: Böde Dániel (Ferencváros), Németh Krisztián (al-Garafa), Nikolics Nemanja (Legia Varsó), Priskin Tamás (Slovan), Szalai Ádám (Hannover)

Portugália

Minimalista futballal jutottak ki az Eb-re, mind a hét győzelmük egygólos volt – miután kezdésként otthon kikaptak Albániától. A 11 góljukból ötöt Cristiano Ronaldo szerzett, aki már nagyon vágyik egy kiugró válogatott sikerre is, csak éppen a társak hiányoznak hozzá. Jó focista bőven terem most is Portugáliában, csak a korábbi generációkkal ellentétben a szuperklasszis CR7 szintjét a többiek meg se közelítik. A védelemben annyira nincs utánpótlás, hogy a nyolc behívott hátvédből hatan 30 fölött vannak (Ricardo Carvalho már 38), de a támadóblokk alapemberei, Moutinho, Nani, Quaresma is régi motorosok. A Bayern által 35 millióért megvett Renato Sanches ugyan még nincs 19, de alapember még aligha lesz a tornán.

Úgyhogy most egész Portugália azért imádkozik, hogy a klubszezon végét, így a Bajnokok Ligája döntőjét is sérülten végigjátszó Ronaldo épüljön fel az Eb-re.  

Első válogatott mérkőzés: 1921 (Spanyolország–Portugália 3-1)
Legnagyobb siker: világbajnoki bronzérmes (1966), Eb-ezüstérmes (2004)
Világranglista-helyezés: 8.
Eb-részvételek száma: 7
Legjobb Eb-eredmény: ezüstérmes (2004)
Legtöbb válogatottság: Luis Figo 127
Legtöbb válogatott gól: Cristiano Ronaldo 56
Út az Eb-re: 0-1 és 1-0 Albániával, 1-0 és 1-0 Dániával, 2-1 és 2-1 Szerbiával, 1-0 és 3-2 Örményországgal.

Kapusok: Anthony Lopes (Lyon), Eduardo (Dinamo Zagreb), Rui Patrício (Sporting)
Védők: Bruno Alves (Fenerbahce), Cédric Soares (Southampton), Eliseu Pereira (Benfica), José Fonte (Southampton), Pepe (Real Madrid), Raphaël Guerreiro (Lorient), Ricardo Carvalho (Monaco), Vieirinha (Wolfsburg)
Középpályások: Adrien Silva, Joao Mário és William Carvalho (Sporting), André Gomes (Valencia), Danilo Pereira (Porto), Joao Moutinho (Monaco), Renato Sanches (Benfica)
Támadók: Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Éder (Lille), Nani (Fenerbahce), Rafa Silva (Braga), Ricardo Quaresma (Besiktas)

Ausztria

Kicsit meglepő, de Ausztria először jutott tovább egy Európa-bajnokság selejtezőiből – előző részvételét ugyanis társrendezőként jegyezte 2008-ban. A Svájcból importált szövetségi kapitány rendelkezésére azonban a ’80-as évek óta nem látott erősségű keret áll, 12 Bundesliga és 4 Permier League-játékossal, az osztrák bajnokság csupán egy kapust ad. A Bayern klasszis balbekkje, Alaba a válogatottban például középpályást játszik, mivel azon a poszton a friss angol bajnok Fuchs is rendelkezésre áll.

Hirdetés

A csapat motorjai azonban Junuzovic és Arnautovic, ők biztosítják azt a szellemeséget a támadójátékban, amely miatt az osztrák válogatott stílusa leginkább a délszláv csapatokéra hasonlít. Gondjaik leginkább a kapusposzton vannak, Lindner például annak ellenére kerettag, hogy a szezon során egyetlen bajnoki meccsen sem védett Frankfurtban.   

Első válogatott mérkőzés: 1902 (Ausztria–Magyarország 5-0)
Legnagyobb siker: világbajnoki bronzérmes (1954)
Világranglista-helyezés: 10.
Eb-részvételek száma: 2
Legjobb Eb-eredmény: csoportkör (2008)
Legtöbb válogatottság: Andreas Herzog 103
Legtöbb válogatott gól: Toni Polster 44
Út az Eb-re: 1-0 és 1-0 Oroszországgal, 4-1 és 1-1 Svédországgal, 1-0 és 3-2 Montenegróval, 3-0 és 5-0 Liechtensteinnel, 1-0 és 2-1 Moldovával.

Kapusok: Robert Almer (Austria Wien), Heinz Lindner (Eintracht Frankfurt), Ramazan Özcan (Ingolstadt)
Védők: Aleksandar Dragovic (Dinamo Kijev), Christian Fuchs (Leicester), Garics György (Darmstadt), Martin Hinteregger (Mönchengladbach), Florian Klein (Stuttgart), Sebastian Prödl (Watford), Markus Suttner (Ingolstadt), Kevin Wimmer (Tottenham)
Középpályások: David Alaba (Bayern München), Marko Arnautovic (Stoke), Julian Baumgartlinger (Mainz), Martin Harnik (Stuttgart), Stefan Ilsanker és Marcel Sabitzer (RB Leipzig), 22 Jakob Jantscher (Luzern), Zlatko Junuzovic (Werder), Alessandro Schöpf (Schalke)
Támadók: Lukas Hinterseer (Ingolstadt), Rubin Okotie (1860 München), Marc Janko (Basel)

Izland

Lakosságszámban Kolozsvárral megegyező országok ritkán szoktak eljutni nagy futballtornákra, de Izlandnak sikerült. Egyrészt mert kiépítettek egy sor fedettpályát, amely ellensúlyozta az ország gyakran futballellenes időjárását, másrészt mert sikeresen importálták a svéd edzőmodellt. A torna után leköszönő Lars Lagerbäck korábban kilenc évig irányította társkapitányként az svéd nemzeti együttest, és a szigetország csapatánál is közösen dolgozik a helyi viszonyokat jobban ismerő Heimir Hallgrímssonnal.

A kizárólag külföldön – elsősorban persze az észak-európai ligákban – játszókra épülő izlandi csapat a selejtezők elején meglepte a hollandokat és törököket, és hét forduló alatt olyan előnyre tett szert, hogy az utolsó három meccsen már befért a hazai döntetlen a kazahok és lettek ellen is. A tornára kijutott 24 csapat közül messze ők játszották a legtöbb felkészülési meccset 2016-ban, de hét ellenfelük egyike sem volt Eb-résztvevő.

Első válogatott mérkőzés: 1946 (Izland–Dánia 0-3)
Világranglista-helyezés: 34.
Eb-részvételek száma: újonc
Legtöbb válogatottság: Rúnar Kristinsson 104
Legtöbb válogatott gól: Eidur Gudjonsen 25
Út az Eb-re: 2-1 és 1-2 Csehországgal, 3-0 és 0-1 Törökországgal, 2-0 és 1-0 Hollandiával, 2-1 és 3-0 Kazahsztánnal, 3-0 és 1-1 Lettországgal.

Kapusok: Hannes Thór Halldórsson (Bodö/Glimt), Ögmundur Kristinsson (Hammarby), Ingvar Jonssón (Sandefjord)
Védők: Birkir Már Saevarsson (Hammarby), Ragnar Sigurdsson (FK Krasznodar), Kári Árnason (Malmö), Ari Freyr Skúlason (Odense), Haukur Heidar Hauksson (AIK), Sverrir Ingi Ingason (Lokeren), Hördur Björgvin Magnússon (Cesena), Hjörtur Hermannsson (IFK Göteborg)
Középpályások: Aron Gunnarsson (Cardiff), Emil Hallfredsson (Udinese), Birkir Bjarnason (Basel), Jóhann Berg Gudmundsson (Charlton), Gylfi Sigurdsson (Swansea), Theódór Elmar Bjarnason (Aarhus), Rúnar Már Sigurjónsson (Sundsvall), Arnór Ingvi Traustason (Norrköping)
Támadók: Eidur Gudjohnsen (Molde), Kolbeinn Sigthórsson (Nantes), Alfred Finnbogason (Augsburg), Jón Dadi Bödvarsson (Kaiserslautern)
 

Hirdetés