27 ezer diákot vár a BBTE

Nagyjából ennyi helyre lehet felvételizni, ingyenesre és tandíjasra összesen. Új szakok is indulnak, ha a kormány rábólint.
Hirdetés
Egy hónap múlva kezdődik a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem legfontosabb éves eseménye: a felvételi. Nem lesz nagy változás az ország – nemzetközi ranglisták szerinti – legjobb egyetemén, de mivel ez biztosítja az utánpótlást, rektori szintű sajtótájékoztatón harangozták be a fevételit. Főleg egyetemi szintű adatokat hallottunk, a
 

diákok számára hasznos útmutatók

továbbra is a különböző karok honlapján olvashatók. Hogy melyik karon mikor zajlik a felvételi, az alapképzés esetében itt, a mesterképzés esetében itt böngészhető. A magyar diákok számára a BBTE idén is összeállította a felvételi tájékoztató füzeteit, amelyekben nemcsak a karok, szakok felvételi naptárát és elérhetőségeit, hanem azt is megtaláljuk, melyik szak milyen jellegű felvételit szervez.
 
Mert a Babeş–Bolyaira már nem lehet vizsga nélkül bejutni, pusztán az érettségi vagy a négy középiskolai év átlaga alapján: ahol nem tudást vagy képességeket tesztelnek, ott is kérnek legalább egy motivációs esszét, tudtuk meg Ioan-Aurel Pop rektortól. Ez alól csak azok a tanulók kivételek, akik tanév közben fontos tanulmányi versenyeket nyertek.
 
BBTE felvételi tájékoztatója
 
A beiratkozások július 12-én kezdődnek, a felvételi 31-ig le is zajlik. Szintén az egyes karoktól függ, hova mekkora a beiratkozási díj, ami 30-50 lej közötti, úgynevezett adatkezelési díjból és 50-300 lej közötti felvételi díjból áll. A különböző karok különböző díjszabásai ebből a táblázatból silabizálhatók ki, a 2400 és 3600 lej közötti tandíjak pedig innen.
 

Nagyon új szakok

is indulnak a munkaerőpiac kifejezett igényére, bár még nem mindegyiket engedélyezte a kormány:
  • informatikai matematika angol nyelven,
  • tájbiológia román nyelven,
  • nemzetközi gazdaságtan és üzleti tanulmányok angol nyelven,
  • digitális média román nyelven
  • és egy angol nyelvű közegészségügyi mesteri.
Azokról, amelyekről nem születik kormányhatározat a következő egy hónapban nem engedélyezi a kormány, az ide felvételt nyert diákok más szakot választhatnak – hangzott el a sajtótájékoztatón.
 

Felvételi számokban

Alapképzésre idén 4915 tandíjmentes, több mint 9000 ezer tandíjas helyet hirdet meg az egyetem, 2700 helyet pedig távoktatásnak és csökkentett látogatású képzésnek szán. A mesterképzésben idén 3500 tandíjmentes, több mint hatezer tandíjas és közel ezer távoktatási és csökkentett látogatású helyre hirdetnek felvételit. 
 
Pop rektor szerint a számok nem változtak tavalyhoz képest, és továbbra is a Babeş–Bolyain lehet a legtöbb tandíjmentes helyre felvételizni az országban. A doktori képzésekre még nem hagyta jóvá a beiskolázási számokat a minisztérium.
 
A magyar nyelvű oktatási vonalon 1100 helyet hirdettek meg az alapképzésre felvételizők és 500-at a mesterképzésre felvételizők számára – vázolta Soós Anna rektorhelyettes, a magyar nyelvű képzés felelőse.
 
Soós Anna
 
Soós Anna, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese
 
A BBTE idén is 60 tandíjmentes helyet tart fenn olyan roma diákok számára, akik teljesítik a felvételi követelményeket. Amennyiben ezek a helyek nem telnek be (évente átlagosan 30 ilyen támogatott helyet foglalnak el roma származású diákok), elosztják őket a többi felvételiző között. 
 
Az idei év nagy újdonsága, hogy a BBTE a mesterképzésben is 24 külön helyet biztosít a roma diákoknak, mert nemcsak a diákoknak és az egyetemnek, ha az egész társadalomnak fontos, hogy minél több roma nemzetiségű fiatal szerezzen diplomát – hangsúlyozta Sóos Anna. Ahogy az is létfontosságú, mondta, hogy nemzetiségtől függetlenül minél többen válasszák a pedagógiai képzést, majd a tanári pályát.
 

Mert nem volt ilyen magas az analfabetizmus

és a funkcionális analfabetizmus aránya Romániában az elmúlt ötven évben, mint most – vázolta a társadalmi kontextust és a közoktatás siralmas állapotát Ioan-Aurel Pop rektor általa nemrég olvasott tanulmányokra hivatkozva. Az írástudatlanok és az elolvasott szöveget nem értők aránya Európában is nálunk a legmagasabb.
 
Tavaly ugyan többen felvételiztek, mint tavalyelőtt, de a rektor idén nem vár növekedést, nem is célja az egyetemnek a rekorddöntögetés – mondta, mert tisztában van az alapvető demográfiai trendekkel: Románia lakossága fogyatkozik, ezzel együtt a felsőfokú képzésre jelentkező fiatalok száma is.
 
Ahogy azzal is tisztában van, hogy a BBTE versenytársa nem a bukaresti vagy a temesvári egyetem, hanem a budapesti, bécsi, tübingeni egyetemek. A nemzetközi versenyképesség egyik fokmérője a külföldi diákok jelentkezése a BBTE képzéseire, mondta Ioan-Aurel Pop, évente mintegy 300, uniós és nem uniós országból érkező diákot fogadnak teljes képzési ciklusokra, és nagyjából ugyanennyit Erasmus-os részképzési programokban. Az előbbi csoport – mivel tandíjat fizet – bevételi forrást is jelent az egyetem számára.
 
Ioan Aurel Pop
 
Ioan-Aurel Pop, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem rektora
 
A felvételihez a külföldről érkező diákok el kell, hogy ismertessék eddigi tanulmányi eredményeiket. Ezt a feladatot idén is csak a tanügyminisztérium látja el, de a BBTE átvállalja a felvételizőktől az adminisztratív teendők egy részét: irataik elküldését a minisztériumba, elbírálásuk fogadását onnan – ismertette Soós Anna. Legalább 25 országból jelentkeznek a BBTE képzéseire, zömében Magyarországról, magyarázta a rektorhelyettes.
 

Szerződtek a Református Teológiával

Ezen a sajtótájékoztatón derült ki az is, hogy a BBTE tegnap írt alá együttműködési megállapodást a Református Teológiai Intézettel, utolsóként a kolozsvári állami egyetemek közül. A formális keretszerződést ezután töltik meg tartalommal, de szükség volt egy ilyen megállapodásra, hogy közös programokat, konferenciákat szervezhessenek, és hogy a tanárok taníthassanak a másik felsőfokú intézményben is, ha erre lehetőség adódik.

Hirdetés