Ki a hibás, amiért nem használhatók az utak a magyar-román határon? Hát az EU!

Mert nem engedik be Romániát Schengenbe. Kérdés?
Hirdetés

Románia schengeni csatlakozásáig csak ideiglenes jelleggel lehet használni a magyar határ felé vezető, európai uniós támogatással, kormányközi megállapodás alapján épült tíz új utat – mutat rá a bukaresti kormány szerdán elfogadott memoranduma, amelyben a kabinet Corina Crețu regionális politikáért felelős uniós biztos felszólítására válaszol.

Az Európai Bizottság román tagja a román-magyar határon a karácsonyi időszakban tapasztalt torlódás nyomán januári levelében a megépült, ám határátkelők híján használhatatlan utak mielőbbi megnyitását sürgette a Cioloș-kormánynál.

A válaszból kiderül: a kormány Románia schengeni csatlakozásától reméli a helyzet rendezését, addig pedig ideiglenes megoldásokat lát célszerűnek.

A Vasile Dîncu regionális fejlesztésért felelős miniszterelnök-helyettes által aláírt válaszlevél rámutat, hogy a 2007-2013-as – határon átnyúló – együttműködési program keretében épült, Romániát és Magyarországot tíz új ponton összekötő útnál a magyar Nemzeti Fejlesztési Ügynökség azért nem számolt a határátkelők szükségességével, és azért nem kért határrendőrségi jóváhagyást, mert úgy ítélte meg, hogy a beruházások átadásáig Románia is tagja lesz a schengeni övezetnek. Az eredeti ütemterv szerint Romániát és Bulgáriát 2011 tavaszán vették volna fel a belső határellenőrzés nélküli uniós államok közé, schengeni csatlakozásukat azonban azóta a tagországok rendre elhalasztották.

A román kormány az uniós biztosnak küldendő levélben a 2007-2013 időszakban illetékes magyar hatóságra hárította a határátkelők és a határrendőrségi jóváhagyások hiányának felelősségét, és rámutatott, hogy a schengeni tagság halogatásáról sem tehet. Bukarest ugyanakkor indokolatlan kiadásnak tartja, hogy ezeken az utakon most mégis a schengeni elvárásoknak megfelelő, költséges határátkelőket építsenek, amelyek feleslegessé válnak Románia schengeni csatlakozása után.

Hirdetés

A memorandum felidézi, hogy a helyzet ideiglenes rendezése érdekében Magyarország és Románia 2014. július 24-én kormányközi megállapodást írt alá Bukarestben, és ez a hatóságok előzetes jóváhagyása alapján alkalmanként lehetővé teszi az új utak ideiglenes használatát.

Az ünnepi időszakban tapasztalt fennakadásokkal kapcsolatban Bukarest azt válaszolta az uniós biztosnak: a 11 magyar-román határátkelő közül 2015 decemberében csak háromnál volt komolyabb torlódás, és az ilyen helyzetek elkerülése érdekében a román határrendőrség egy internetes felületet hozott létre, ahol a határ felé közeledő utasok tájékozódhatnak a várakozási időkről.

Eközben a kínai és kelet-közép-európai kereskedelmi miniszterek találkozója alkalmával Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter tárgyalt Costin Borc román gazdasági miniszterrel, é az utak is szóba kerültek. Az erről szóló közleményben leszögezik: mivel jelenleg tíz olyan útkapcsolat van Magyarország és Románia között, amelyeket határátkelők hiányában nem lehet használni, ezért most megállapodás született arról, hogy a fejlesztések ütemezetten megindulnak a kishatárfogalom megindítása érdekében.

Hirdetés