Négy embert letartóztattak az isztambuli merénylet miatt

Az áldozatok száma tizenkettőre emelkedett.
Hirdetés

Négy embert őrizetbe vettek a hatóságok a kedd reggeli isztambuli merénylettel kapcsolatban – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Az elfogott embereket a török hatóságok annak az autónak a bérlésével hozzák összefüggésbe, amelybe a robbanószerkezetet rejtették. Időközben az is bebizonyosodott, hogy a pokolgépet az elkövetők távirányítóval hozták működésbe.

Az egyik súlyos sebesült délután a kórházban meghalt, így a halálos áldozatok száma 12-re emelkedett, közülük heten rendőrök voltak.

A pokolgépes támadást Vezneciler kerületben rendőrségi járművek ellen, autóval követték el.

A sebesültek száma 36, három személy állapota súlyos – mondta Vasip Sahin, Isztambul tartomány kormányzója a helyszínen.
A legutóbbi hivatalos tájékoztatás szerint a halottak mind török állampolgárok.

Vasip Sahin azt is elmondta: a támadást elkövető szervezetre, valamint az incidens körülményeire vonatkozó információkat később osztja meg a nyilvánossággal.

Hirdetés

A detonáció a közismert Fedett Bazártól mintegy egy kilométerre, egy metróállomás közelében következett be, a város szállodákkal teli kerületében. A szóban forgó gépkocsi teljesen kiégett, a környék házainak ablakai betörtek. A közvetlen közelben található egyetemi épületben is komoly károk keletkeztek, az álmennyezet több helyen leszakadt. Az intézményben az oktatás átmenetileg szünetel.

Később a hatóságok a helyszínen – kontrollált körülmények között – felrobbantottak egy gyanús csomagot, amire a közeli dzsámiból figyelmeztették az embereket.

A Habertürk török hírtelevízió információi szerint egy helikopter és egy drón a levegőből figyeli a területet.
Mete Yarar biztonságpolitikai szakértő a Habertürk élő adásában kiemelte: a bomba nem teljes körben, hanem meghatározott irányban fejtette ki hatását.

Binali Yildirim miniszterelnök rendkívüli találkozón egyeztetett Efkan Ala belügy- és Recep Akdag egészségügyi miniszterrel.
Recep Tayyip Erdogan török elnök meglátogatta a kórházba szállított sebesülteket. Az államfő elítélte, valamint „megbocsáthatatlannak” minősítette a merényletet, úgy fogalmazott: „az ítéletnapig folytatjuk a terrorizmus elleni küzdelmet”.

Törökországban idén több terrortámadás is történt. Csak az ország turisztikai központjának számító Isztambulban már két öngyilkos merényletet követtek el az év eleje óta. Januárban 12 német turista vesztette életét, miután egy terrorista felrobbantotta magát a történelmi városnegyed részét képező Sultanahmet téren, márciusban pedig három izraeli és egy iráni állampolgár halt meg egy hasonló akcióban a metropolisz sétálóutcájában, az Istiklal sugárúton. Az incidensekért a kormány az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetet tette felelőssé.
Május 12-én a metropolisz ázsiai oldalán, a külvárosban hasonló módon autóbomba robbant egy katonai jármű mellett egy kaszárnya közelében, akkor nyolcan sebesültek meg. A távirányítóval végrehajtott merényletet néhány nappal később a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) vállalta magára.

Hirdetés