Fotó: Facebook/Soós Zoltán
Voks populi
béel
2016. június 5. vasárnap, 09:34
Feltűnően magas az érvénytelen szavazatok száma, elképzelhető, hogy ezek egy részét utólag érvényesíteni fogják.

 

összesen: 98 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 3 4 5 következő utolsó
Meghaladta az öt százalékot az RMDSZ

A megyei és a helyi önkormányzati listákra leadott szavazatok alapján.

A Központi Választási Bizottság (BEC) nyolc órakor közölte a majdnem végleges adatokat: 
  • a megyei listákra adott szavazatok 91,12 százalékát,
  • a települési listákra adott voksok 94,63 százalékát,
  • a polgármester-jelöltekre adott szavazatok 94,63 százalékát 
dolgozták fel addig.
 
Érdekes, hogy míg az EMNP jelöltjeire összesen több szavazat érkezett, mint az MPP-ire, addig az MPP 13 polgármesteri mandátumot szerzett, a Néppárt egyet sem, közösen pedig kettőt. A helyi önkormányzatokban az EMNP 206, az MPP 158 mandátumot szerzett, közösen 26-ot, a megyei önkormányzatokban az EMNP hármat, az MPP kettőt.
 
Az RMDSZ ehhez képest 195 (saját adatai szerint 196) polgármesteri tisztséget nyert el, 2265 tanácsosa jutott be helyi, illetve 51 tanácsosa megyei önkormányzatokba.
 
 
Ennél pontosabb adatokat a BEC kedd reggel közöl majd.
Kelemen Hunor választást értékelt

196 polgármestert választottak meg az RMDSZ színeiben, nyolcat függetlenként vagy MPP-s jelöltként, de az RMDSZ támogatásával – összegezte ma Kelemen Hunor a vasárnapi önkormányzati választások ideiglenes eredményeit. Két, de valószínűleg négy megye vezetését RMDSZ-es tanácselnök látja majd el.

A szövetségi elnök nagyon szívesen látná Soós Zoltánt továbbra is úgy a helyi, mint a megyei vagy akár az országos politikában. Részletes beszámolónk a friss győzelmekről és a fájó vereségekről itt olvasható.

Kelemen Hunor | Fotó: Szabó Tünde

Kelemen Hunor | Fotó: Szabó Tünde

A bihari RMDSZ megosztottsága meglátszik a váradi eredményeken

Nagyváradon két tanácsosi helyet veszített az RMDSZ. Szabó Ödön megyei kampányfőnök az RMDSZ váradi listáját összeállítókat hibáztatja a kudarcért, és arra szólította fel őket, hogy vállalják a felelősséget a gyenge szereplésért. Az Erdon. ro beszámolója szerint Szabó Ödön elégedett a megyei eredményekkel, hiszen 24 polgármesteri tisztségből 23-at sikerült megtartani.

A politikus a nagyváradi helyzetet elemezve kifejtette: „inkoherens és hibás üzenete van annak, ha valaki a titkárnőjét rakja a listára”. Ezzel konkrétan a lista 5. helyezettjére, Kecskés Irén Mónikára utalt, aki a megyei tanácsnál dolgozik, Kiss Sándor megyei RDMSZ-elnök munkatársa.

Szabó keményen bírálta az RMDSZ ellenzékét, nemzetárulónak nevezve Tőkés Lászlót, Csomortányi Istvánt, Zatykó Gyulát és Szilágyi Zsoltot. Szerinte ha valóban felelős európai politikusnak tartják magukat, akkor kivonulnak a közéletből.  

Óvást nyújt be Soós Zoltán Marosvásárhelyen

Dorin Florea alig több mint 1700 szavazatnyi különbséggel nyerte el ötödik polgármesteri mandátumát Marosvásárhelyen, és 1727 az érvénytelen szavazatok száma. Nem csoda, hogy mindenki csalást gyanít...

Soós Zoltán sajtóirodájának közlése szerint az érvényes és érvénytelen szavazatokat tartalmazó űrlapokat, valamint az eredményekről kiállított jegyzőkönyveket lezárt és lepecsételt mappában kellett volna továbbítaniuk a szavazókörzetek elnökeinek a városi választási iroda székhelyére, amely a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalban működik.

Soós kampánystábja szerint több pecsét nélküli vagy felnyitott és újrapecsételt, a szavazókörzetek által érvénytelennek nyilvánított szavazóűrlapokat tartalmazó mappát szállítottak a városi választási irodába, ami szerintük megteremtette a csalás lehetőségét.

Azt is a rendellenességek között említik, hogy a Civil Elkötelezettség Mozgalom megfigyelői és Soós Zoltán szavazóbiztosai által tett feljelentések nem jutottak el a városi választási bizottságokhoz. A feljelentéseket a szavazókörzetekben tapasztalt rendellenességek miatt nyújtották be a megfigyelők és a szavazóbiztosok.

Szilágyi Zsolt választást értékelt

Az EMNP elnöke a párt korábbi súlyának megőrzéseként értelmezi a mostani eredményeket. Úgy véli, sem a magyar, sem a román választók nem akarták leváltani a korrupciót. És örül annak, hogy Székelyudvarhelyen, Szentegyházán és Gyergyószárhegyen sikerült legyőzni az RMDSZ-t, koalícióban az MPP-vel.

Teljes beszámolónkat itt olvashatják.

A Szabad Emberek Pártja lehet a mérleg nyeve a vásárhelyi önkormányzatban

Az RMDSZ tíz mandátumot szerzett a marosvásárhelyi városi önkormányzati testületben. A PNL hat helyet, a PSD négyet kap a választások eredménye szerint.

A Dan Maşca által alapított Szabad Emberek Pártja (POL) három tanácsosi mandátumot nyert el.

Ezzel a POL a mérleg nyelve lehet a testületben, ha a tanácsi erőviszonyok a magyar–román törésvonal mentén alakulnak (Vásárhelyen pedig erre jó esély van). Ekkor ugyanis egyrészt az RMDSZ, másrészt a PSD és a PNL tíz-tíz tanácsosának döntetlen vitáit a POL befolyásolhatja, ha tartják magukat korábbi ígéretükhöz. Maşcáék ugyanis azt mondták, hogy túl akarnak lépni az etnikai nézetkülönbségeken.

Itt vannak a végleges vásárhelyi eredmények – Soós óvást nyújt be

A marosvásárhelyi polgármester-választás végleges eredményei:

Dorin Florea: 42,95% (27 262 szavazat)
Soós Zoltán: 40,24% (25 557 szavazat)
Dan Maşca: 9,26% (5 882 szavazat).

Az érvénytelen szavazatok száma 1727.

Soós Zoltán hétfőn közölte: megóvja a polgármester-választás eredményét, mivel szerinte Dorin Florea tisztességtelen, törvénytelen eszközökkel győzött.
 

Földrengés a PNL-ben a gyenge bukaresti szereplés miatt

Nagy az elégedetlenség a Nemzeti Liberális Pártban (PNL), miután a párt jelöltjei leszerepeltek Bukarestben.

A PNL polgármesterjelöltjei egyetlen kerületben sem tudtak nyerni és a főpolgármesteri tisztséget is elveszítették – az összes bukaresti polgármesteri tisztséget a Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerte el.

Súlyos vereséget szenvedett a PNL a főpolgármesteri székért folyó harcban: a részeredmények szerint a PSD 42,79 százalékot, a PNL csak 11,21 százalékot kapott. A liberálisokat még az új szereplő, a Bukarest Megmentéséért Szövetség (USB) is megelőzte, ők 29,7 százalékot kaptak.

Cătălin Predoiu, a bukaresti PNL elnöke és a párt főpolgármesterjelöltje benyújtotta lemondását, a PNL országos vezetői pedig a párt megújulását sürgetik.

Nem lesz francia kerületi polgármester Bukarestben

Sokáig úgy tűnt, hogy a Mentsük meg Bukarestet Szövetség (USB) Franciaországban született polgármester-jelöltje, Clotilde Armand lesz a befutó a román főváros 1. kerületében. Nos, a Központi Választási Iroda által nyilvánosságra hozott részeredmény szerint  nem így lesz, ugyanis ebben a kerületben is az egész Bukarestet maga alá gyűrő Szociáldemokrata Párt (PSD) győzött.

A párt jelöltje, Daniel Tudorache a voksok 31,14 százalékát kapta, míg Armandra csupán 28,73 százaléknyian szavaztak.

Több mint ezer új személyit adtak ki a hétvégén Maros megyében

Összesen 1138 személyazonossági igazolványt bocsátott ki a lakossági nyilvántartó szombaton és vasárnap – az önkormányzati választások napján – Maros megyében, a zi-de-zi.ro megyei hírportál szerint.

A lakossági nyilvántartó hivatalok választások idején még a szavazás napján is dolgoznak, hogy ne a személyazonossági dokumentumokon múljon az emberek részvétele a voksoláson.

MPP: 15 polgármesterünk van

A Magyar Polgári Párt (MPP) jelöltjei - a párt párhuzamos szavazatszámlálása szerint - 15 polgármesteri tisztséget szereztek a vasárnapi önkormányzati választásokon.
Biró Zsolt pártelnök hétfőn az MTI-nek elmondta, a párt valamennyi polgármesterjelöltje más magyar jelöltekkel versenyezve győzedelmeskedett.

Gyergyószentmiklóson és Tusnádfürdőn az RMDSZ támogatását is élvezte az MPP jelöltje, Székelyudvarhelyen és Szentegyházán pedig az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) koalícióban nyertek. „Ez is azt jelzi, hogy az MPP a kapocs szerepét tölti be az erdélyi magyar politikában" - jelentette ki a pártelnök.

Közölte, Hargita megyében a már említett városokon túl Kápolnásfalun, Csíkcsicsóban, Gyergyóújfaluban, Kovászna megyében Gelencén, Zabolán és Málnáson, Maros megyében Makfalván, valamint Szatmár megyében Kaplonyban, Egriben, Csomaközön és Mezőteremen szerezte meg az MPP politikusa a polgármesteri széket.

A pártelnök szerint további három településen: Vargyason, Maroskeresztúron és Szilágynagyfaluban is az MPP támogatásával nyerte a választási versenyt egy-egy független polgármesterjelölt, és a polgári párt támogatása kellett ahhoz is, hogy a Máramaros megyei Hosszúmezőn az RMDSZ jelöltje győzzön.

A Magyar Polgári Párt négy évvel ezelőtt hét településen szerezte meg a polgármesteri tisztséget. „Szép eredménynek tartjuk, hogy növekedni tudtunk. Az MPP ezúttal is bebizonyította, hogy helye van a romániai magyar politikában" - jelentette ki Biró Zsolt.

A pártelnök örvendetesnek mondta, hogy a hivatalban levő polgármestereik valamennyien folytathatják a munkát. „Nem az esztelen versenyt szorgalmaztuk, hanem a közösség óhaját vettük figyelembe, és arra is tekintettel voltunk, hogy a magyar érdek sehol se sérüljön" - fogalmazott Biró Zsolt.

A pártelnök azt is megemlítette: valamennyi olyan településen, ahol megnyerték a választásokat, az önkormányzati testületekben is MPP-s többség lesz. Hozzátette, hogy Székelyudvarhelyen és Szentegyházán - ahol az EMNP-vel közösen létrehozott választási koalíció jelöltje nyert - a koalíció szerezte meg a képviselői mandátumok többségét is, és a koalíción belül az MPP juttatott be több képviselőt a helyi tanácsba.
 

Maradtak a magyar polgármesterek a városokban

A jelentős magyar lakosságú erdélyi városok polgármestereinek többsége újabb mandátumot szerzett a vasárnapi választáson - derült ki az RMDSZ párhuzamos szavazatszámlálása alapján közzétett adatokból.

Kovászna megye székhelyén, Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád polgármester, Kézdivásárhelyen Bokor Tibor polgármester, Baróton Lázár Kiss Barna szerezte meg a szavazatok túlnyomó részét, valamennyien az RMDSZ jelöltjei.

Hargita megye székhelyén, Csíkszeredában Ráduly Róbert, a mandátumáról tavaly lemondott polgármester, Székelykeresztúron pedig Rafai Emil szerzett újabb mandátumot az RMDSZ színeiben. Tusnádfürdőn a Magyar Polgári Párt (MPP) jelöltje, Albert Tibor nyert. Gyergyószentmiklóson a települést megbízottként vezető MPP-s Nagy Zoltán szerzett mandátumot. Mindketten RMDSZ-es ellenjelölt nélkül, a szövetség támogatásával szálltak versenybe.

Kovásznán és Szovátán a korábbi RMDSZ-es polgármester nem indult a választásokon, de a szövetség mindkét telpülésen megőrizte a polgármesteri tisztséget. Kovásznán Gyerő József, Szovátán Fülöp László nyert.

Az Erdon portál az RMDSZ-től kapott információkra hivatkozva közölte, hogy a partiumi városok közül a szövetség színeiben nyerte meg a választásokat Pocsaly Zoltán Margittán, Béres Csaba Székelyhídon, Nyakó József Érmihályfalván, és Török László Nagyszalontán. A helyi portál közlése szerint az RMDSZ-es Kovács Jenő polgármester újabb győzelmet aratott Nagykárolyban.
 

57 százalékos feldolgozottság: élen a PSD

A Központi Választási Iroda (BEC) által déli 12 órakor közzé tett, 57,68 százalékos feldolgozottságú adatok szerint nem változott a vasárnapi önkormányzati választások után kialakult sorrend: a Szociáldemokrata Párt (PSD) a polgármesterekre leadott szavazatok 42,90 százalékát szerezte meg, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 34,32, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) 5,46, az RMDSZ 4,57, a Népi Mozgalom 3,26 százalékot kapott. A Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) egyaránt 0,23 százalékot kapott.

Helyi közgyűlések:

PSD 40,47, PNL 32,01, ALDE 6,26, RMDSZ 5,07, PM 3,72, EMNP 0,40, MPP 0,25

Megyei közgyűlések:

PSD 38,71, PNL 32,61, ALDE 5,88, RMDSZ 5,05, PM 4,14, EMNP 0,38, MPP 0,11

Lesz magyar tanácsos Temesváron

Temesváron ismét lesz magyar tanácsos a városi képviselő-testületben, miután az RMDSZ a voksok 5,61 százalékát megszerezve átlépte a bejutási küszöböt. A városban amúgy újrázhat a liberális Nicolae Robu, és a PNL végzett az első helyen.

Budapesti gratuláció

Gratulációját fejezte ki Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős magyar miniszterelnök-helyettes a vasárnapi romániai önkormányzati választásokon induló magyaroknak az elért eredményekért.

A kormányfő helyettese az idei Kőrösi Csoma Sándor- és Petőfi Sándor-program zárókonferenciáján, hétfőn Budapesten kiemelte: a voksoláson több mint 200 magyar jelölt szerzett polgármesteri tisztséget.

Semjén Zsolt külön gratulált az RMDSZ sikeréhez, jelezve, hogy a Székelyföld két legnagyobb városában, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön nagy győzelmet arattak.

Azt mondta: ez azért is fontos, mert Romániában egyre brutálisabb magyarellenesség tapasztalható, és az igazságszolgáltatáson keresztül zaklatják a magyarságot.

Nyilvánvalóan a megfélemlítés volt a cél, hogy ne induljanak el a magyar jelöltek a helyhatósági választáson - tette hozzá.

Gratulált a bátorságukhoz, és egyúttal nagy történelmi sikernek nevezte, hogy Szatmárnémetit sikerült „visszaszerezni", ott ismét magyar polgármester lesz.
 

A PSD győzött országos szinten

Legalábbis ez derül ki a szavazatok mintegy egyharmadának összesítéséből. A Központi Választási Iroda a voksok 35 százalékának megszámolása után közölte: a szociáldemokraták országos szinten a polgármesterekre leadott voksok 44,52 százalékát kapták, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 34,6, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) 4,92, az RMDSZ 4,87, a Népi Mozgalom pedig 3,04 százaléknyi voksot szerzett.

A megyei közgyűlési listák esetében a PSD 39,15, a PNL 32,79, az ALDE 5,6, az RMDSZ 5,24, a PM pedig 4,03 százalékot kapott.

Megadták a módját az ünneplésnek az RMDSZ-nél

Nem Bambival koccintottak, és nem is bodzaszörppel. Kovács Péter ügyvezető elnök jóvoltából betekintést nyerhetünk, mi volt a menü.

Majdnem kétszáz településen nyert az RMDSZ polgármesterjelöltje

Százkilencvenhét településen biztosan nyert az RMDSZ polgármesterjelöltje, hét további településen pedig olyan jelölt végzett az első helyen, akit a párt támogatott - mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában hétfőn.

Kelemen Hunor Szatmárnémeti polgármesteri tisztségének visszanyerését fontos eredménynek nevezte, ez annak köszönhető - mondta -, hogy jó jelöltet sikerült állítani és jó volt a kampány. Emellett az ott élő magyarok többsége is váltani akart, mivel látta, hogy mekkora volt a település lemaradása az utóbbi négy évben.

A 34 százalékban magyarok által lakott Szatmárnémetiben négy év kihagyás után szerezte meg ismét az RMDSZ jelöltje - Kereskényi Gábor - a polgármesteri posztot.

Kelemen Hunor a rádióműsorban arról is beszélt, hogy a mostani, csendesebb kampány hasznos volt, az összefogás a Magyar Polgári Párttal pedig gyümölcsözőnek bizonyult.

Bokor Tibor marad Kézdivásárhely élén

Kézdivásárhelyen minden bizonnyal újrázhat az eddigi RMDSZ-es polgármester, Bokor Tibor, aki nem hivatalos adatok szerint minden szavazókört megnyert. A második helyen az EMNP-s Johann Taierling végzett.

Nagyváradon agyonnyerte magát a PNL

Legalábbis a párt által közölt, nem hivatalos részeredmények szerint. Ezek azt mutatják, hogy Ilie Bolojan eddigi polgármestert a választáson részt vevő váradiak 71 százaléka szeretné további négy évig a város élén látni.

A második helyezett az RMDSZ-es Huszár István 13 százalékkal, míg a harmadik a szociáldemokrata (PSD) Adelina Coste, akire 9,5 százaléknyian voksoltak.

Nem ennyire nyomasztó, de mégiscsak stabil a PNL fölénye a városi közgyűlésben. A liberálisok 58 százalékkal rendelkeznek a párt szerint, a PSD 15,9-cel, míg az RMDSZ 14,2-vel a harmadik.

Lássuk, mit mutatnak majd a hivatalos eredmények.

összesen: 98 db | 20 db/oldal

első vissza 1 2 3 4 5 következő utolsó
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/15466
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.