Csak az oroszoknak nincs Liverpool-játékosuk

Rohamléptekkel közeledik a labdarúgó Európa-bajnokság. Bemutatjuk a B-csoportot.
Hirdetés

Anglia
 

A selejtezők egyetlen csapata, amely minden meccsét megnyerte.  A legidősebb edző, a 68 éves Roy Hodgson és a legfiatalabb keret. Terry, Lampard, Gerrard generációja válogatott szinten sorozatosan megbukott, így az jelenlegi keret tele van a Premier League-be alig egy-két éve berobbant játékosokkal, mint „Hurricane” Kane, Sterling, Barkley vagy Alli. A 31-et még be sem töltő Wayne Rooney a csapat legidősebb játékosa – a gerincet viszont a Tottenham és a Liverpool adja 5-5 focistával.

A szigeten mindig óriásiak az elvárások a válogatottal szemben, de mivel a Premier League-nál jobban egyetlen bajnokság sem zsigereli ki a játékosokat, a csapat erőállapota erősen kérdéses. Nem véletlen, hogy a 2000-es évek nagy tornáin az angol válogatott egyetlen gólt lőtt a második félidőkben az egyenes kieséses szakasz mérkőzésein, azt is Ecuadornak. Ha viszont a fiatalok bírni fogják erővel, nehéz megállítani őket.

Első válogatott mérkőzés: 1872 (Skócia–Anglia 0-0)
Legnagyobb siker: világbajnok (1966)
Világranglista-helyezés: 11.
Eb-részvételek száma: 9
Legjobb Eb-eredmény: bronzérmes (1968), elődöntős (1996)
Legtöbb válogatottság: Peter Shilton 125
Legtöbb válogatott gól: Wayne Rooney 52
Út az Eb-re: 2-0 és 2-0 Svájccal, 3-1 és 3-2 Szlovéniával, 2-0 és 1-0 Észtországgal, 4-0 és 3-0 Litvániával, 5-0 és 6-0 San Marinóval. 

Kapusok: Joe Hart (Manchester City), Fraser Forster (Southampton), Tom Heaton (Burnley)
Védők: Nathaniel Clyne (Liverpool), Kyle Walker és Danny Rose (Tottenham), Gary Cahill (Chelsea), Chris Smalling (Manchester United), John Stones (Everton), Ryan Bertrand (Southampton)
Középpályások: Dele Alli és Eric Dier (Tottenham), Ross Barkley (Everton), Jordan Henderson, Adam Lallana és James Milner (Liverpool), Raheem Sterling (Manchester City), Jack Wilshere (Arsenal)
Támadók: Harry Kane (Tottenham), Marcus Rashford és Wayne Rooney (Manchester United), Daniel Sturridge (Liverpool), Jamie Vardy (Leicester)

Oroszország
 

A szovjet időkben igazi Eb-specialisták voltak, az első kiírás megnyerése után még háromszor jutottak döntőbe (1964, 1972, 1988), de azóta csak egy elődöntő jött össze 2008-ban. Amúgy viszont meg hajlamosak várakozáson alul szerepelni világversenyeken, az elmúlt 22 év hét vb- vagy Eb-szereplésük során  hatszor már a csoportkörben elbuktak. Ennek ellenére tele van veteránokkal a keret (kilenc játékos már betöltötte a 30-at), elsősorban a védelem, amely még mindig a 36 éves Ignasevicsre és a 33 esztendős Berezuckij-ikrekre épül. Persze ebben az is benne van, hogy a selejtezők során klubedzőjük, Leonyid Szluckij váltotta az olasz Fabio Capellót, akinek sztárgázsiját a rubel elértéktelenedése miatt már nem tudta fizetni az orosz szövetség.

Szluckij az Eb egyetlen olyan trénere, aki klubnál is dolgozik, és CSZKA-kötődését képtelen volt megtagadni: a katonacsapat hét játékosát is viszi Franciaországba. Érdekesség, hogy a brazil Guilherme személyben honosított játékosuk is lesz, a Szovjetunióban (egész pontosan az ukrajnai Dnyepropetrovszkban) született, de a futballt már Németországban megtanuló Roman Neustädter pedig alig egy hete kapta meg orosz útlevelét.  

Első válogatott mérkőzés: 1912 (Finnország–Oroszország 2-1)
Legnagyobb siker: Európa-bajnok (1960, Szovjetunióként)
Világranglista-helyezés: 29.
Eb-részvételek száma: 11 (1960-tól 1988-ig Szovjetunió, 1992-ben Független Államok Közössége néven)
Legjobb Eb-eredmény: Európa-bajnok (1960, Szovjetunióként)
Legtöbb válogatottság: Szergej Ignasevics 115
Legtöbb válogatott gól: Oleg Blohin 42 (szovjet színekben)
Út az Eb-re: 0-1 és 0-1 Ausztriával, 1-0 és 1-1 Svédországgal, 1-0 és 3-0 (UEFA-döntéssel) Montenegróval, 4-0 és 7-0 Liechtensteinnel, 1-1 és 2-1 Moldovával.

Kapusok: Igor Akinfejev (CSZKA Moszkva), Guilherme Martino (Lokomotiv Moszkva), Jurij Lodigin (Zenit Szentpétervár)
Védők: Alekszej Berezuckij, Vaszilij Berezuckij, Szergej Ignasevics és Georgij Scsennyikov (CSZKA), Dmitrij Kombarov (Szpartak Moszkva), Roman Neustädter (Schalke 04), Roman Siskin (Lokomotiv), Igor Szmolnyikov (Zenit)
Középpályások: Igor Gyenyiszov (Dinamo Moszkva), Gyenyisz Glusakov (Szpartak), Alekszandr Golovin és Roman Sirokov (CSZKA Moszkva), Oleg Ivanov (Tyerek Groznij), Pavel Mamajev és Dmitrij Torbinszkij (FK Krasznodar), Alekszandr Szamedov (Lokomotiv), Oleg Satov (Zenit)
Támadók: Artyom Dzjuba és Alekszandr Kokorin (Zenit), Fjodor Szmolov (Krasznodar)

 

Wales
 

Amire Southall, Speed, Hughes, Rush és Saunders, később pedig Giggs és Bellamy nemzedéke nem volt képes, összejött Gareth Bale-nek. A Real Madrid szupersztárja szinte egymaga lőtte ki az Eb-re a a walesi válogatottat, hiszen hetet szerzett a csapat 11 góljából. Pedig akad még a keretben néhány PL-szinten is sztárnak számító focista, mint Aaron Ramsey vagy Joe Allen, a többiek meg a brit futball tapasztalt és szorgos iparosai.

Hirdetés

A selejtezőkben Bale mellett a walesi védelem is remek volt (tíz meccsen mindössze 4 kapott gól). Szinte hihetetlen, de már 58 év telt el a Wales egyetlen nagy válogatott tornája óta, ráadásul még az angolokkal is összekerültek. Június 16-án nagyon jó napjuk lesz a lensi kocsmárosoknak.  

Első válogatott mérkőzés: 1876 (Skócia–Wales 4-0)
Legnagyobb siker: világbajnoki negyeddöntő (1958)
Világranglista-helyezés: 26.
Eb-részvételek száma: újonc
Legtöbb válogatottság: Neville Southall 92
Legtöbb válogatott gól: Ian Rush 28
Út az Eb-re: 0-0 és 1-0 Belgiummal, 0-0 és 0-2 Bosznia-Hercegovinával, 0-0 és 3-0 Izraellel, 2-1 és 1-0 Ciprussal, 2-0 és 2-1 Andorrával. 

Kapusok: Wayne Hennessey (Crystal Palace), Owain Fon Williams (Inverness), Danny Ward (Liverpool)
Védők: Chris Gunter (Reading), Ashley Williams és Neil Taylor (Swansea), James Collins (West Ham), Ben Davies (Tottenham), James Chester (West Bromwich Albion), Jazz Richards (Fulham)
Középpályások: Joe Ledley (Crystal Palace), David Vaughan (Nottingham), Aaron Ramsey (Arsenal), Andy King (Leicester), David Edwards (Wolverhampton), Joe Allen (Liverpool), George Williams (Gillingham), Jonathan Williams (MK Dons)
Támadók: Gareth Bale (Real Madrid), David Cotterill (Birmingham), Sam Vokes (Burnley), Simon Church (Aberdeen), Hal Robson-Kanu (Reading)

 

Szlovákia
 

A B csoport az egyetlen, amelybe két Eb-újonc is került, de a szlovák futballtörténelem jóval rövidebb a walesinél. Bár szívesen részt követelnek Csehszlovákia világbajnoki ezüstérmeiből és az 1976-os Eb-győzelemből, a szétválás után 17 évet kellett várni egy selejtezőkör túlélésére. A 2010-es világbajnokságon aztán döntetlent játszottak Új-Zélanddal, majd legyőzték és kiejtették a címvédő olaszokat – szóval elég szeszélyes csapatról van szó. A selejtezőket spanyolveréssel kezdték, és váratlanul simán előzték meg az ukránokat.

A csapatban a Liverpool szinte örökké sérült védője, Skrtel a legnagyobb név, melette csak a nápolyi Hamsikot lehet a klasszis kategóriába sorolni. Erdélyi szemmel nézve a keretet, azonnal feltűnik, hogy több jó felvidéki magyar focista van, mint székely vagy partiumi.

Első válogatott mérkőzés: 1939 (Szlovákia–Németország 2-0)
Legnagyobb siker: világbajnoki nyolcaddöntő (2010)
Világranglista-helyezés: 24.
Eb-részvételek száma: újonc
Legtöbb válogatottság: Miroslav Karhan 107
Legtöbb válogatott gól: Robert Vittek 23
Út az Eb-re: 0-2 és 2-1 Spanyolországgal, 0-0 és 1-0 Ukrajnával, 3-1 és 0-1 Fehéroroszországgal, 3-0 és 4-2 Luxemburggal, 2-1 és 2-0 Macedóniával. 

Kapusok: Matús Kozácik (Viktoria Plzen), Ján Mucha (Slovan), Ján Novota (Rapid Wien)
Védők: Peter Pekarík (Hertha Berlin), Milan Skriniar (Sampdoria), Martin Skrtel (Liverpool), Gyömbér Norbert (AS Roma), Ján Durica (Lokomotiv Moszkva), Saláta Kornél (Slovan), Tomás Hubocan (Dinamo Moszkva), Dusan Svento (Köln)
Középpályások: Viktor Pecovsky (Zilina), Róbert Mak (PAOK), Juraj Kucka (AC Milan), Patrik Hrosovsky (Viktoria Plzen), Ján Gregus (Jablonec), Marek Hamsík (Napoli), Ondrej Duda (Legia Varsó), Stanislav Sesták (Ferencváros), Miroslav Stoch (Bursaspor), Vladimír Weiss (al-Garafa)
Támadók: Michal Duris (Viktoria Plzen), Adam Nemec (Willem II)

Hirdetés