Kikkel játszik minden idők legsótlanabb román válogatottja?

Egy hét múlva a franciákkal az Eb nyitómeccsét. Bemutatjuk az első ellenfeleit, az A csoportot.
Hirdetés
Egy hét, és Franciaországban elkezdődik az év legfontosabb európai sporteseménye, a labdarúgó Európa-bajnokság. Az első nagy válogatott torna 1938 óta, amelyen egyszerre vesz részt a magyar és a román válogatott is. Az első 24 csapatos kontinensbajnokság. A sportesemény, amely előtt többet beszélnek a terrorveszélyről, mint a fociról.   
 

Franciaország

Varane (Real Madrid), Mathieu (Barcelona), Sakho (Liverpool),  Zouma (Chelsea), Lassana Diarra (Marseille), Rabiot (Paris Saint-Germain), Ribéry (Bayern), Valbuena (Lyon), Benzema (Real Madrid), Gameiro (Sevilla). Csak egy kapus kéne, mondjuk Ruffier a Saint-Étienne-ből, és csak a hiányzókból összeállna egy topcsapat. Ennyire jól áll emberanyag szempontjából a francia futball. Ráadásul hazai pályán nincs náluk hatékonyabb válogatott: két-két Eb-t és vb-t rendeztek, és egy-egyet meg is nyertek ezekből.
 
A szövetségi kapitány, Didier Deschamps, játékosként benne volt mindkettőben, emellett van már 15 év edzői rutinja. Elődeivel ellentétben a csapategységet helyezte az egyéni képességek fölé, simán kihagyta szexvideóval csapattársát zsaroló Benzemát, de az áldozat Valbunát is. 
 
A 2010-es dél-afrikai lázadók közül mára csak Patrice Evra maradt a válogatottban, miközben csak az elmúlt egy évben berobbant Martial és Kanté. Egyetlen gondja, hogy ki legyen Koscielny társa a vésősor közepén, miután Sakho megbukott a doppingteszten, Varane és Mathieu pedig a szezon utolsó heteiben sérült meg.
 
A Kékektől egy ország várja a harmadik Eb-győzelmet. A fogadóirodák már a spanyolok és a németek elé helyezik őket, a torna legnagyobb esélyeseinek tartják a házigazdákat. Az esélyesség terhe a legnagyobb kihívás számukra, hiszen a tíz évvel ezelőtti vb-döntő óta még az elődöntőig sem jutottak el egyetlen tornán sem.       
 
Első válogatott mérkőzés: 1904 (Belgium–Franciaország 3-3)
Legnagyobb siker: világbajnok (1998), Európa-bajnok (1984, 2000)
Világranglista-helyezés: 21.
Eb-részvételek száma: 9
Legjobb Eb-eredmény: Európa-bajnok (1984, 2000)
Legtöbb válogatottság: Lilian Thuram 142
Legtöbb válogatott gól: Thierry Henry 51
Út az Eb-re: rendezőként nem kellett selejtezőket játszania. 
 
Kapusok: Hugo Lloris (Tottenham), Steve Mandanda (Marseille),  Benoit Costil (Rennes).
Védők: Lucas Digne (AS Roma), Patrice Evra (Juventus), Adil Rami (Valencia), Laurent Koscielny (Arsenal), Eliaquim Mangala és Bacary Sagna (Manchester City), Samuel Umtiti és  Christophe Jallet (Lyon)
Középpályások: Morgan Schneiderlin (Manchester United), Yohan Cabaye (Crystal Palace), N’Golo Kante (Leicester), Blaise Matuidi (Paris Saint-Germain), Paul Pogba (Juventus), Moussa Sissoko (Newcastle United), Dimitri Payet (West Ham).
Támadók: Anthony Martial (Manchester United), Andre Pierre Gignac (Tigres UANL),  Olivier Giroud (Arsenal), Kingsley Coman (Bayern), Antoine Griezmann (Atlético Madrid).
 

Svájc

A csapat, amelynek világbajnokságon általában jobban megy, Európa-bajnokságon még hazai pályán sem tudott továbbmenni a csoportjából (2008). A csapat fele a Bundesligában szorgos iparos, kapusposzton például olyan jól állnak, hogy a wolfsburgi Benaglio be sem fért az utazó keretbe. Egy gólerős csatár viszont nagyon hiányzik, az öt támadójuknak együttesen mindössze 20 gólja van a válogatottban, a selejtezők gólkirálya a középpályás Shaqiri lett 4 találattal.
 
Svájc a torna legmultinacionálisabb válogatottja, egy boszniai horvát edzővel (Vladimir Petkovic) és egy sor albán vagy koszovói (Behrami, Shaqiri, Tarashaj, Xhaka), macedón (Dzemaili, Mehmedi), bosnyák (Seferovic), török (Derdiyok), elefántcsontparti (Djorou), kameruni (Moubandje, Embolo), spanyol (Rodriguez), kongói (Zakaria) vagy éppen zöld-foki-szigeteki (fernandes) származású játékossal. Bár a keret tagjai valamennyien a svájci futball „termékei”, nyolcan közülük az országhatáron kívül születtek.    
 
Első válogatott mérkőzés: 1905 (Franciaország–Svájc 1-0)
Legnagyobb siker: világbajnoki negyeddöntő (1934, 1938, 1954)
Világranglista-helyezés: 14.
Eb-részvételek száma: 4
Legjobb Eb-eredmény: csoportkör (1996, 2004, 2008)
Legtöbb válogatottság: Heinz Hermann 118
Legtöbb válogatott gól: Alexander Frei 42
Út az Eb-re: 0-2 és 0-2 Angliával, 3-2 és 0-1 Szlovéniával, 3-0 és 1-0 Észtországgal, 4-0 és 2-1 Litvániával, 7-0 és 4-0 San Marinóval. 
 
Kapusok: Yann Sommer (Mönchengladbach), Roman Bürki (Dortmund), Marwin Hitz (Augsburg).
Védők: Stephan Lichtsteiner (Juventus), Nico Elvedi (Mönchengladbach), Michael Lang (Basel), Johan Djourou (Hamburg), Steve von Bergen (Young Boys), Fabian Schär (Hoffenheim), Francois Moubandje (Toulouse), Ricardo Rodríguez (Wolfsburg).
Középpályások: Valon Behrami (Watford), Blerim Dzemaili (Genoa), Gelson Fernandes (Rennes), Fabian Frei (Mainz), Granit Xhaka (Mönchengladbach), Xherdan Shaqiri (Stoke City), Renato Steffen (Basel), Denis Zakaria (Young Boys).
Támadók: Breel Embolo (Basel), Haris Seferovic (Eintracht Frankfurt), Admir Mehmedi (Leverkusen), Eren Derdiyok (Kasimpasa), Shani Tarashaj (Everton).
 

Albánia

Az Eb elsőbálozó Hamupipőkéje, amelynek továbbjutásában a politika és a sportjog játszotta a főszerepet. Gyakorlatilag azzal előzték meg Dániát, hogy a belgrádi meccsük egy drónon becsempészett, Koszovót is magába foglaló Nagy-Albániát ábrázoló zászlóval kiprovokálták a szerbek dühét, a balhé miatt pedig a javukra írták a 0-0-ás állásnál félbeszakadt meccs három pontját.
 
Történelmi okok miatt a futballban is az olaszokhoz kötődnek a legtöbb szállal, a szövetségi kapitányukat, Giani Di Biasit is tőlük importálták, és több játékosuk is Itáliában focizik. Nem véletlenül a védekezés az erősségük, Portugáliát például úgy kapták el idegenben 1-0-ra, hogy Ronaldóék 30-szor, ők csupán egyszer lőttek kapura.
 
Leírni nem szabad őket, a két cserekapust leszámítva az olasz, német, francia, svájci, török és horvát bajnokságból jönnek a játékosaik. És a motivációval nekik biztos nem lesz gondjuk. 
 
Első válogatott mérkőzés: 1946 (Albánia–Jugoszlávia 2-3)
Világranglista-helyezés: 45.
Eb-részvételek száma: újonc
Legtöbb válogatottság: Lorik Cana 91
Legtöbb válogatott gól: Erjon Bogdani 18
Út az Eb-re: 1-0 és 0-1 Portugáliával, 1-1 és 0-0 Dániával, 3-0 (sportdöntőbírósági döntéssel) és 0-2 Szerbiával, 2-1 és 3-0 Örmnyországgal. 
 
Kapusok: Etrit Berisha (Lazio), Alban Hoxha (Partizani), Orges Shehi (Skenderbeu).
Védők: Arlind Ajeti (Frosinone), Naser Aliji (Basel), Mergim Mavraj (Köln), Lorik Cana (Nantes), Elseid Hysaj (Napoli), Ansi Agolli (Qarabag), Frederic Veseli (Lugano).
Középpályások: Ledian Memushaj (Pescara), Ergys Kace (PAOK), Andi Lila (PAS Jannina), Migjen Basha (Como), Odise Roshi (Rijeka), Burim Kukeli (FC Zürich), Ermir Lenjani (Nantes), Taulant Xhaka (Basel), Amir Abrashi (Freiburg).
Támadók: Bekim Balaj (Rijeka), Sokol Cikalleshi (Basaksehir), Armando Sadiku (Vaduz), Shkelzen Gashi (Colorado Rapids).
 

Románia

Minden idők legsótlanabb román válogatottja, amely unalmas futballal, ám a selejtezők legjobb védelmével (10 meccsen mindössze 2 kapott gól) jutott ki Franciaországba. És a csapat stílusa az edzőcserével sem változott meg, amikor Piţurcát ugyanis az évtizednyi szenátorkodás után visszahozott kőkonzervatív Iordănescu váltotta. 
 
Az egyetlen ok, amiért a román csapat valamiféle minimális érdeklődést kivált a a világ futballrajongói körében, hogy a sorsoláson kifogta a házigazda franciák elleni nyitómeccset. 
 
A román futball a hatvanas évek óta egy-egy legendés tízes köré épült, de a mai csapatban sem egy Dobrin, sem egy Balaci, sem egy Hagi, de még egy Mutu sincs. Stanciu egyelőre csak ígéret, a többiekből pedig a kreativitásnak a nyoma is hiányzik. Zongoracipellőből persze nincs hiány, de valakinek játszania is kéne. A selejtezőkben befért négy egymást követő gólnélküli döntetlen, az Eb-n nem fog.  
 
Első válogatott mérkőzés: 1922 (Jugoszlávia–Románia 1-2)
Legnagyobb siker: világbajnoki negyeddöntő (1994)
Világranglista-helyezés: 19.
Eb-részvételek száma: 5.
Legjobb Eb-eredmény: negyeddöntő (2000)
Legtöbb válogatottság: Dorinel Munteanu 134
Legtöbb válogatott gól: Gheorghe Hagi és Adrian Mutu 35
Út az Eb-re: 2-0 és 0-0 Észak-Írországgal, 1-1 és 0-0 Magyarországgal, 2-0 és 1-1 Finnországgal, 1-0 és 3-0 Feröerrel, 1-0 és 0-0 Görögországgal
 
Kapusok: Ciprian Tătăruşanu (Fiorentina), Costel Pantilimon (Watford), Silviu Lung (Astra Giurgiu).
Védők: Cristian Săpunaru (Pandurii), Alexandru Măţel (Dinamo Zagreb), Vlad Chiricheş (Napoli), Valerică Găman (Astra), Dragoş Grigore (Al-Szajlija), Cosmin Moţi (Ludogorec), Răzvan Raţ (Rayo Vallecano), Steliano Filip (Dinamo).
Középpályások: Mihai Pintilii, Adrian Popa, Nicolae Stanciu és Alexandru Chipciu (Steaua), Ovidiu Hoban (Hapoel Be’er Sheva), Andrei Prepeliţă (Ludogorec), Gabriel Torje (Osmanlispor), Lucian Sânmărtean (Al-Ittihad).
Támadók: Claudiu Keserű (Ludogorec), Bogdan Stancu (Genclerbirligi), Florin Andone (Cordoba), Denis Alibec (Astra).
 
 

 

Hirdetés