A rendőrséghez is bekötik a választási táblagépeket

A voksolási kedvet figyelik rajtuk és azt, hogy mindenki csak egyszer szavazzon.
Hirdetés
Ma (is) bemutatták azt az elektronikus rendszert, amelyet vasárnap vetnek be először romániai választáson. A már szétosztott és beüzemelt táblagépeken futó szoftvert kiegészítették, és bekötötték a rendszert a belügyminisztériumhoz, amely azonnal riasztani tudja a mobil egységeit, ha valahol választási csalás gyanúja merül fel.
 
A szavazókörökben beszkennelik a voksoló személyi számát, és a rendszer azonnal jelzi, hogy a megfelelő településen azt a szavazókörzetet kereste-e fel, amelynek állandó névjegyzékében szerepel, és azt is, ha azzal a személyi számmal már szavaztak aznap. Azt is jelzi a rendszer, ha egy-egy szavazókörhöz egyszerre túl sok voksoló érkezik.
 
Ha felmerül a gyanú, hogy valaki már szavazott máshol, akkor az adott szavazókörben tartózkodó rendőr megakadályozza az illetőt a másodszori szavazásban. Ezután gyors vizsgálatot indítanak, és ha beigazolódik, hogy az illető mégsem szavazott már egyszer, akkor leadhatja a voksát a lakóhelye szerinti szavazókörben – magyarázta Marian Muhuleţ, az Állandó Választási Hatóság alelnöke. Szerinte 
 

nem áll fenn annak a veszélye, hogy a rendszer mindenestől lefagyjon.

Persze megtörténhet, hogy megszakad a távközlési kapcsolat egy adott iskolával vagy településsel, de a Speciális Távközlési Szolgálat aszerint látta el 3G-s SIM-kártyákkal a táblagépeket, hogy melyik településen melyik mobilszolgáltató adathálózata erősebb, mondta. Ráadásul úgy állították be a táblagépeket, hogy ha leáll rajtuk a mobilnet, akkor automatikusan átváltsanak az iskolák wifi hálózatára. Ha ilyen nem létezett ott, ahol szavazóköröket rendeznek be, oda wifi routereket telepítettek az STS alkalmazottai.
 
Az 18616 táblagép mellett további 20 százaléknyi tartalék tabletet és gépkezelőt osztottak szét, hogy meghibásodás vagy magas szavazókedv esetén bevethetők legyenek.
 
Muhuleţ elmondta, a voksolás átlagos időtartama mintegy harmadával csökken a tesztek szerint, mivel a személyi szám megadásával a szoftver automatikusan jelzi a választó nevének helyét a névjegyzékben.

Hirdetés