Szólásszabadságból elégtelent kap a Maros megyei csendőrség

A székely szabadság napján kirótt büntetések miatti „kitüntetést” egy székely zászló kíséretében postázta az ActiveWatch.
Hirdetés

„Szólásszabadságból elégtelen” diplomával „tüntette ki” az ActiveWatch bukaresti civil szervezet a Maros megyei csendőrséget azért, mert „hazafias bírságot” rótt ki a Marosvásárhelyen március 10-én tartott székely szabadság napja mintegy száz felvonulójára.

Erről Adrian Szelmenczi, a szólásszabadság romániai helyzetével foglalkozó civil szervezet aktivistája számolt be szombaton a regionalizmusról és az önkormányzatiságról tartott kolozsvári román-magyar kerekasztal-beszélgetésen.

Elmondta, a diplomát egy székely zászlóval együtt postázták a csendőrségnek. Az aktivista kijelentette: szervezetét nem az autonómia érdekli, hanem az, hogy lehet-e róla vitát folytatni. A román hatóságok az alkotmány megmásíthatatlan első cikkelyére hivatkozva – mely Romániát szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállamként határozza meg – gyakorta már az autonómia követelését is alkotmányellenesnek tekintik. Megjegyezte, hogy kettős mércével mérnek az autonómiakövetelések ellen fellépő hatóságok, mert ugyanúgy megváltoztathatatlan az az alkotmányos cikkely is, amelyik Romániát köztársaságként határozza meg, a királyság visszaállításáról viszont lehet vitát folytatni. 

A kerekasztalról szóló beszámolónkat itt olvashatják. 

Hirdetés