Pártkasszákba is csoroghatott a Hexi Pharma kenőpénze – kitálalt egy orvos

Persze a kórházi vezetők is levették a részüket.
Hirdetés

A fertőtlenítőszer-botrányt kirobbantó tolo.ro oknyomozó portál egészen megdöbbentő részleteket közölt arról, hogy miként működött a Hexi Pharma megvesztegető gépezete. Persze csak akkor megdöbbentő, ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy az olyan nagy összegű közbeszerzések, mint amilyeneken a nemrég autóbalesetben meghalt Dan Condrea által ellenőrzött egészségügyi beszállító is részt vett, milyen csúszópénz-fizetési rátával működnek.

Az egészségügyi minisztérium által közzétett adatok szerint a Hexi Pharma 2015-ben országos szinten a második legnagyobb kórházi fertőtlenítőszer-beszállító volt, 607 szerződésből 7,92 millió lejes jövedelme származott. Az első helyen a ploieşti-i Al Carina cég áll több mint 10 millió lejes árbevétellel.

A portál egy orvossal beszélgetett, akit az ország egyik legjelesebb mikrobiológusaként mutat be, aki tíz évig dolgozott a Cantacuzino Immunológiai Intézetben, másik tízet pedig egy nagy bukaresti sürgősségi kórházban. Az orvosnő nem vállalta névvel az általa elmondottak ismertetését.

A bukaresti kórházban, ahol dolgozott és a fertőtlenítőszerekért is felelt, szinte az összes, biocid szert forgalmazó cég csúszópénzt fizetett, hogy ő nyerje el a beszállítói szerződést – mondja az orvosnő. Ám a Hexi Pharma itt is kitűnt, mivel tudta, hogy a saját termékei gyengék, így több pénzt tett a borítékba. Mindez a kórházban nyílt titoknak számított, mindenki tudott róla.

Az orvosnő elmesélte, hogy egy alkalommal találkozott Flori Dinuval, a Hexi Pharma vezérigazgatójával, aki egy termékmintát hozott. Az alkoholalapú fertőtlenítőnek azonban nem volt alkoholszaga – mondja az orvosnő, aki szerint Dinu előtte a kórházigazgatónál is járt, aki leokézta a bizniszt, de ehhez a fő mikrobiológus beleegyezése is kellett volna. Ő azonban elutasította a Hexi Pharma termékét. Ezután következett az alábbi párbeszéd Flori Dinuval:

– Nincs értelme, az önök cégének termékei problémásak.
– De önnek nincs joga elutasítani bennünket!
– De igen, szakemberként jogom van ehhez! És ahhoz is jogom van, hogy elutasító jelentést írjak, amelyről tájékoztatom a többi kórházat is.
– Értem. Mennyit adott az Anios?
– Tessék??
– Mennyit adott az Anios? Én dupláját fizetem.
– Mars kifelé!
– Mi?
– Azonnal menj ki! Tűnj el azonnal, de a felvonóval, mert és kirugdoslak az ablakon!

Az orvosnő szerint a kórház vezérigazgatója szakítja a legnagyobb összegű csúszópénzt, ez az összeg elérheti a szerződés értékének a 30 százalékát is, ami több tízezer euró is lehet. Ennek egy részét továbbadja annak a pártnak, amely tisztségben tartja és támogatja őt.

Hirdetés

De mások is kapnak: az orvosi igazgató, a közbeszerzési bizottság elnöke, a beszerzési főnök, az epidemiológus orvos, a gazdasági igazgató és a főasszisztens is.

A Hexi Pharma úgy tudott rálicitálni a többi cég által ígért kenőpénzre, hogy felhígította a termékeit, így nagyon nagy árréssel tudta értékesíteni a sok esetben hatástalan fertőtlenítőszereket.

Az orvosnő végül felmondott a kórházban, mivel rájött, hogy ha egyszer kiderülnek a disznóságok, nem a felső vezetők, hanem ők, az orvosok, részlegvezetők viszik el a balhét.

Flori Dinu, a Hexi Pharma vezérigazgatója nem válaszolt a tolo.ro kérdéseire.

Hirdetés