Munkaügyi miniszter: júliustól jön az emelt összegű gyed

Több pénzt kapnak a kismamák.
Hirdetés

Július elsejétől mindenképpen hatályba lép a gyermekgondozási díj (gyed) növelését kimondó törvény -  igyekezett megnyugtatni az érintetteket vasárnap Dragoş Pâslaru új munkaügyi miniszter. A tárcavezető a Pro Tv-nek nyilatkozva kifejtette: a minisztérium jövő héten közzé teszi az alkalmazási normákat is.

Mint elmondta, az új jogszabály azokra a kismamákra is vonatkozik, akik fizetés nélküli szabadságot vettek ki, és azokra is, akik visszatértek a munkába.

Arról, honnan lesz pénz a megemelt gyermekgondozási díj kifizetésére, kifejtette: költségvetés-kiegészítés révén rendezik az ügyet.

Mint ismeretes, a jogszabályt idén márciusban fogadta el a parlament.

Romániában jelenleg az utolsó évi nettó átlagbér 85 százalékának megfelelő állami támogatást kap a gyermeknevelési szabadságot igénylő szülő, de nem többet mint 3400 lejt. Az igénylőnek előre el kell döntenie, hogy egy vagy két évet marad otthon. Azok a szülők, akik kétéves gyermeknevelési szabadságot kérnek, legfeljebb 1200 lejes havi támogatásra jogosultak.

Hirdetés

Az új törvény eltörli a gyed felső határát, a 85 százalékos támogatás pedig akár két évig is folyósítható. A gyed alsó határa 600-ról legalább 1000 lejre emelkedik.

Az új jogszabály alapján azok a szülők jogosultak a gyerek két éves koráig gyedre, akik az utolsó két évben legalább 12 hónapig adózott jövedelemmel rendelkeztek. A 85 százalékos támogatás kiszámolásánál a legutóbbi 12 hónap jövedelmének átlagát veszik alapul. Azok a szülők, akik két évnél korábban visszatérnek dolgozni, a minimális támogatás felét kapják csak meg.

Az ikreknél csak az egyik gyerekért jár a gyedet igénylő szülő átlagbérének 85 százaléka, az ikerszülésből származó további gyerekek után az országos minimálbér 85 százalékának megfelelő támogatást fizet az állam.
 

Hirdetés