Potápi: menjenek el szavazni Marosvásárhely magyarjai!

Nemcsak a nemzetpolitikai államtitkár, hanem Portik Vilmos, egykori néppárti riválisa is kiállt Soós Zoltán mellett.
Hirdetés

A június 5-én tartandó romániai önkormányzati választások előtti mozgósítás fontosságára hívta fel a figyelmet egy péntek esti marosvásárhelyi pódiumbeszélgetésen Potápi Árpád, a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára.

Annak a megszervezésére biztatta a beszélgetés résztvevőit, hogy mindenki hívja fel a rokonait, ismerőseit, és gondoskodjon róla, hogy ne maradjanak otthon a választásokon. Úgy vélte, Marosvásárhely többre hivatott, mint a jelenlegi szerepe Erdélyben. Nemzeti érdeknek nevezte, a város magyarságának a megtartását és megerősítését, ami szerinte úgy lehetséges, ha magyar érzelmű, elkötelezett ember kerül a város élére.

Potápi Árpád a magyar kormány nemzetpolitikájáról tartott előadást a marosvásárhelyi fórumon. Elmondta: a magyar nemzetpolitikában egyre fontosabb szerepet kap a határon túli magyarság gazdasági megerősítésének támogatása. „Ha a magyarok gazdaságilag nem tudnak megerősödni, vagy tengődnek, vagy továbbállnak” – érzékeltette a gazdasági segítség szükségességét.

Azt is megemlítette, hogy mérlegelik egy olyan program kidolgozását, amelyik a magyarországi családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) hasonlóan ösztönözné a határon túli magyar fiatalok gyermekvállalását.

Az RMDSZ-es, de a magyar pártok közös jelöltjének tekinthető, függetlenként induló Soós Zoltán ötgyermekes apaként szólt hozzá a gyermekvállalás kérdéséhez. Úgy vélte, a nagy család nagy mértékben értékválasztás kérdése. Szerinte ma Marosvásárhelyen a magyarság súlyosan alulreprezentált az önkormányzatnak alárendelt intézményekben. Azért is szükség van a magyar városvezetésre, hogy a magyarok is lehetőségekhez jussanak. Soós szerint jelentős fejlődést biztosíthatna az is a marosvásárhelyi magyar közösségnek, ha a város költségvetésének nagyobb hányadát fordíthatnák az általa fontosnak ítélt célokra.

Portik Vilmos, aki a marosvásárhelyi „összmagyar” előválasztásokon az EMNP jelöltjeként Soós Zoltán vetélytársa volt, Facebook-oldalán jelentette be, hogy aktívan támogatja a közös jelöltet a választási kampányban. Portik ezt azzal indokolja, hogy
• tavaly tavasszal abban egyeztek meg, hogy aki megnyeri az előválasztásokat, azt mindannyian elfogadják és támogatják, ezért Portik úgy véli, az emberek arra adtak megbízatást, hogy közös csapatot formáljanak a választásokon
• csak Soós Zoltánnak van esélye leváltani Dorin Floreát.
„Valahányszor ránézek a kislányomra, arra döbbenek rá, hogy nincs több időnk. Azt szeretném, ha a lányomnak többé egyetlen évet se kellene megtapasztalnia a Florea féle Marosvásárhelyből. (…) Idén életemben először polgármestert is szeretnék cserélni. S el akarom mondani mindenkinek, hogy ez fontos. Tényleg fontos” – írja Portik.

Hirdetés