Európában, sőt Romániában is terjedhet a Zika vírus

A vírust terjesztő szúnyogfajta már felbukkant a Fekete-tengernél.
Hirdetés
Számos európai országban, sőt Romániában is elterjedhet a Zika-vírus, figyelmeztet a Mediafax szerint az Európai Járványmegelőző és Ellenőrző Központ. A vírust terjesztő szúnyogfajtát felfedezték már a Fekete-tenger észak-nyugati partján, Hollandiában és a Portugáliához tartozó Madeira szigeten is.
 
Az idő felmelegedése is növeli a magzati kisfejűséggel járó betegség elterjedésének kockázatát az európai járványügyi központ szerint Romániában, Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Bulgáriában, Horvátországban, Franciaországban, Németországban, Grúziában, Görögországban, Olaszországban, Máltán, Monacóban, Montenegróban, San Marinóban, Spanyolországban, Svájcban, Szlovéniában, Törökországban és a Vatikában.
 
Az Egészségügyi Világszervezet már februárban figyelmeztetett, hogy a vírus Dél-Amerikában robbanásszerűen terjed, ahol 2016-ban akár 3-4 millió megbetegetés is előfordulhat. A vírus megjelenését tavaly májusban regisztrálták Brazíliában, azóta 20 országban terjedt el. Felnőtteknél aránylag könnyű lefolyású betegséget okoz influenza jellegű tünetekkel, a terhes nőknél viszont veszélyesebb, mert magzati kisfejűséggel jár a megbetegedés (bár az ok-okozati viszony a Zika-fertőzés és a kisfejűség között még nincs eléggé feltárva).
 

Hirdetés