Ők az adóhivatalnak a legtöbb pénzzel tartozó magánszemélyek

Jókora összegek szerepelnek a listán.
Hirdetés

Az államkassza adósainak újabb listáját tette közzé az Országos Adóhatóság (ANAF) hétfőn este, amelyen ezúttal az 1500 lejnél nagyobb adóhátralékot felhalmozó magánszemélyek neve szerepel.

A 187 230 nevet tartalmazó, a március 31-i állapotokat rögzítő lajstrom első tíz helyezettje 12 és 232 millió lej közötti összeggel tartozik az államnak, és a listán szereplő személyek között több közismert politikus, illetve közszereplő is megtalálható.

Az ANAF egyébként úgy véli, hogy a magánszemélyek által felhalmozott 3,4 milliárd lejes tartozás összegéből mintegy 2,3 milliárd lej behajtható, további 1,1 milliárdtól azonban örökre búcsút vehet az államkincstár.

Az adóhivatalnak a legtöbb pénzzel tartozó magánszemély Sorin Robert Negoiţă, Bukarest 3. kerületének polgármestere – ő összesen 232 millió lejjel adós. A második helyen egy Florin Mateiu nevű személy áll 94 millióval, míg őt egy kolozsvári személy, Bogdan Mihai Ciortea követi 21,7 millió lejjel.

Szerepel a listán Mihály román exuralkodó is, aki 4 107 135 lejjel tartozik. George Becali volt politikus, jelenlegi üzletember, a Bukaresti Steaua labdarúgóklub tulajdonosa 3,9 millióval tartozik – igaz, ezt nem ismeri el, ezért fellebbezett.

Hirdetés

Gyakorlatilag fej-fej mellett áll mellette egy másik, korábban szintén politizáló üzletember, Silviu Prigoană, ugyancsak 3,9 millió lejes összeggel.

Victor Ciorbea ombudsman, volt kormányfő és felesége össszesen mintegy 570 000 lejjel tartoznak. A listán szerepel Eugen Teodorovici volt pénzügyminiszter is, aki 73 702 lejes adósságot halmozott fel, de Victor Ponta volt miniszterelnök felesége, Daciana Sârbu Ep-képviselő is, aki mintegy 48 ezer lejjel tartozik az államnak. Elena Udrea volt fejlesztési és idegenforgalmi miniszter tartozása 39 200 lej.

Az ANAF már korábban közzétette a jelentős adó- és járuléktartozást felhalmozó kis- a közepes és a nagyvállalkozások listáit.

Hirdetés