Kiosztották az első kampánybüntiket

Erdélybe zúgott be az első bírság: egy brassói tévé a PNL-nek kedvezett.
Hirdetés
Ötezer lejes bírságot szabott ki az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a brassói RTT tévécsatornára, mivel a választási kampányt megelőző, áprilisi hónapban aránytalanul sok hírt közölt a Brassói megyei tanács alelnökéről, Adrian Gaborról, illetve a jelenlegi polgármesterről, George Scripcaruról. Mindketten a PNL tagjai, a párt Adrian Gabort indítja a brassói polgármesteri tisztségért a június 5-i választáson.
 
A pártnak és a jelöltnek kedvező 16 hírt az ismétlésekkel együtt összesen 76-szor játszotta be az RTT híradója április 14-én és a következő napokban, ezzel a tévé megszegte a pártatlanságra vonatkozó követelményt.
 
A CNA hat másik helyi adót megrovásban részesített, ezek zöme is erdély: a szintén brassói Nova TV és Mix 2, a galaci ETV, a Turda TV, a TV Sibiu, de vétett a paşcani-i Actualitatea TV is.
 
Az audiovizuális hatóság most azért rótt ki (minimális összegű) bírságot az RTT tévére, mert figyelmeztetésben már korábban is, tavaly októberben részesítette szintén a pártatlanság és kiegyensúlyozottság elvének megsértése miatt.
 
A CNA ma döntött arról is, hogy pártok a saját tévés vagy rádiós kampányidejüket nem adhatják oda független jelölteknek. A lehetőségről a Monica Macovei alapította M10 párt érdeklődött.

Hirdetés