Clinton magánlevelezésébe is bepillantást nyert a legismertebb romániai hekker

Guccifer tényleg nagyban játszott, amíg le nem kapcsolták.
Hirdetés

Nem kispályázott Guccifer, a legismertebb romániai hekker: Hillary Clinton, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségére a legnagyobb eséllyel rendelkező volt külügyminiszter, Bill Clinton korábbi elnök felesége internetes szerverét is feltörte.

A Marcel Lehel Lazăr nevű aradi taxisofőr több más, egyesült államokbeli és romániai politikus és közéleti szereplő internetes postafiókját is feltörte, ezért jelenleg az Egyesült Államokban vár arra, hogy bíróság elé állítsák.

A Virginia állambeli Alexandria börtönében ülő Guccifer a Clinton-ügyről a Fox News amerikai hírcsatornának adott interjújában beszélt. A férfi elmondta: 2013 máricusában először Clinton egyik bizalmasa, Sidney Blumenthal postafiókját törte fel, azon keresztül jutott be a jelenlegi elnökaspiráns levelezési szerverére. „Nagyon könnyű volt” – mondta.

Clinton postafiókjában mintegy 2200 bizalmas, és 22 „Szigorúan titkos” minősítésű e-mail volt. Az internetes kalóz elmondta, oroszországi szervereken keresztül tört be az amerikai politikus levelezésébe, mivel ezek biztosítják a leghatékonyabban a névtelenséget. A Fox News-nak nyilatkozó számítógépes szakemberek hihetőnek nevezték a Guccifer által elmondottakat.

2013-ban a hekker Clinton és Blumenthal levelezésének több részletét is nyilvánosságra hozta. Mint elmondta, Blumenthal levelei között a közel-keleti helyzetről talált érdekes információkat. Hillary Cinton a héten úgy nyilatkozott: az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) eddig sem őt, sem tanácsadóit nem kereste meg az ügyben. Kampánystábja egyenesen megkérdőjelezte Guccifer nyilatkozatának hitelességét.

Hirdetés

Clinton e-mailjei kapcsán egyébként tavaly tört ki botrány, miután kiderült, hogy a vonatkozó tiltások ellenére hivatali levelezésének egy részét magán postafiókjából bonyolította.

A hekkert idén adta ki Románia az Egyesült Államoknak, miután az országban már hétéves szabadságvesztésre ítélték.

Guccifer többek között a román titkosszolgálat (SRI) akkori vezetőjének, George Maiornak, Corina Creţu EP-képviselőnek, illetve több román hírességnek az e-mailfiókját is feltörte. A hekker azonban nem érte be a romániai közszereplők magánlevelezésének feltörésével. Ő hozta nyilvánosságra Colin Powell volt amerikai államtitkár és  Corina Creţu intim viszonyáról árulkodó levélváltást. 2012–2014 között a Bush család bizalmas e-mailjeibe pillantott bele.

Hirdetés