Száguldozna Márton Árpád képviselő

Nem ér elég gyorsan Háromszékről Bukarestbe? Eltörölné a településeken belüli 50 km/órás sebességkorlátozást.
Hirdetés

A KRESZ egyik legáltalánosabb és legismertebb szabályát törölné el Márton Árpád RMDSZ-es képviselő egy pár bekezdéses törvénymódosítással – írja a Digi24 hírtelevízió internetes oldala. A háromszéki képviselő megszüntetné a településeken belüli 50 km/órás általános sebességkorlátozást, egészen pontosan megtiltaná ezt az általános, helységnévtáblától helységnévtábláig tartó tiltást. 

Emellett azt szeretné elérni, hogy
  1. az 50 km/óránál alacsonyabb sebességkorlátozást a következő kereszteződés oldja fel, ha nincs erre utaló jelzés;
  2. településeken kívül legtöbb 3 km-nyi távra legyenek érvényesek a különleges sebességkorlátozássok, kivéve ha a munkálatok ennél hosszabb távú korlátozást indokolnak;
  3. ha ezeket a sebességkorlátozásokat télen vagy bizonyos időjárási körülmények között gyakoribb balesetek indokolják, akkor külön tábla jelezze, hogy a sebességkorlátozás csak az adott körülmények között érvényes;
  4. a közúti munkálatokra figyelmeztető táblát a kivitelező a munka befejeztével azonnal távolítsa el az utak mellől;
  5. a közlekedők írásban értesíthessék a hatóságokat, ha szabálytalan táblákat, jelzéseket látnak az előbb felsorolt esetekben;
  6. az illetékes hatóság 30 napon belül oldja meg a jelzett helyzetet, és válaszoljon az észrevételezőnek;
  7. a sofőrök közigazgatási bíróságon támadhassák meg azokat a bírságokat, amelyeket a fenti pontokban leírt sebességhatárok túllépéséért kaptak.
A KRESZ-t módosító javaslatait a képviselő azzal indokolja, hogy 
  • egyes helyeken túlzott a sebességkorlátozás túl hosszú távon, 
  • máshol többféleképpen értelmezhetőek a jelzések,
  • a balesetek egyik fontos oka pedig a sebességkorlátozások miatt feltorlódott, hosszú autósorok.
Ez utóbbi összefüggésben nem vagyunk olyan biztosak, mint a képviselő úr.
 
Abban biztosabbak vagyunk, hogy ott, ahol fontosnak tartják a minél élhetőbb városok kialakítását, 1992 óta meredeken nő azoknak a településeknek a száma, amelyek vagy teljes területükön, vagy nagyrészben, a lakóterületeken 30 km/órás sebességkorlátozást vezettek be. Az ausztriai Graz volt az első, amely 1992-ben teljes területén 30 km/órára korlátozta a gépjárművek sebességét.
 
 
67 európai civil szervezet EU-s polgári kezdeményezés keretében gyűjt aláírásokat, hogy lakott területeken a 30 km/órás sebességkorlátozás legyen az általános, az 50 km/órás a kivétel.
 
Nagy-Britanniában pedig a 20 mérföld/órás sebességkorlátozás általánossá tételéért küzdenek a civilek. Állításuk szerint a 40 legnépesebb brit város több mint felében már 20 mérföld/óra a településen belüli általános sebességhatár.
 
Míg Márton Árpád a sebességkorlátozást korlátozná Romániában, aközben Kanadában már azért aggódnak a közlekedési szakértők és forgalmi hatóságok, hogy az egyre okosabb és automatább autókban egyre gyakoribb lesz a szex. Növeli a balesetveszélyt, ha az autót irányító szoftver épp akkor adná vissza a volánt a sofőrnek, amikor annak keze épp egy másik személlyel van tele.

Hirdetés