25-en tüntettek a miniszterért

Megszámoltuk. Összesen 13 rendőr, csendőr és polgárőr jutott rájuk. Ha jól számoltuk.
Hirdetés

Azért számoltunk ennyit, mert mást nem nagyon lehetett csinálni azon a miniatűr tüntetésen, pontosabban haveri beszélgetésen, amit ma este a kolozsvári Főtéren tartottak Vlad Alexandrescu menesztett kulturális miniszter mellett.

A 25 tüntető mellett résztvett négy bringa és két felirat.
 
Jaj
 
Minden ízében kínos transzparens. (Persze, mert engem meg Cioloş vett meg kilóra.)
 
A térre kijött haveri társaság tagjai nagyjából ugyanazok, akik 3-5 éve minden verespatakos tüntetésen ott voltak, és Alexandrescu is azzal győzte meg őket öt hónapos miniszteri mandátuma legelején, hogy végre aláírta azt a több éve előkészített iratcsomót és döntést, hogy Románia kezdeményezi: Verespatak kerüljön fel az UNESCO világörökségi listájára. 
 
Szimpatikus volt nekik amiatt is, hogy meg akarta reformálni a nagy, országos és begyepesedett kulturális intézmények menedzsmentjét, friss levegőt fújt a filmtanácsba, finanszírozási programot indított a független és alternatív társulatok számára. A mai tüntetést is inkább ezek, mint a miniszter személyének védelmében hirdették meg
 
Mert a miniszter már (legalábbis miniszterként) menthetetlen. Ha valakit fel is piszkált az ügy, a csepergő eső és Alexandrescu határozatlansági piruettjei simán lelombozhatták. A lemondása körül ugyanazt művelte, mint az Opera-botrányban, ahol leváltott egy igazgatót, kinevezett egy másikat, majd visszahelyezte a leváltottat, de csak ideiglenesen, majd … ki tudja, hogy most ki a bukaresti Román Nemzeti Opera igazgatója?
 
Túlbiztosított tüntetés
 
Ezen a képen egy rendőrt és három csendőrt helyeztünk el.
 
Amikor az idegengyűlölő felhangoktól, majd cirkuszba fulladt előadásoktól hangos Opera-botrány miatt a kormányfő meggyőzte Alexandrescut, hogy mennie kell, mert válságmegoldó hitelének és tekintélyének annyi, a miniszter ezt elfogadta. Majd bejelentette, húsvétig nem mond le, és utána is csak akkor, ha Corina Șuteu lesz az utódja, aki garancia a reformok folytatására. Aztán arról írt, hogy megfenyegették a kormányból, ma pedig bejelentette, hogy neki esze ágában sincs lemondani. 
 
Mire Dacian Cioloş kormányfő ma simán leváltotta, és kinevezte Corina Șuteu államtitkárt kulturális miniszternek. És aztán nagyon világosan és higgadtan elmagyarázta saját Facebook-oldalán, hogy miért. Nagyon jónak találta Alexandrescu kezdeményezéseit, ezeket folytatni is fogják, ígérte, de a miniszter válságmenedzserként megbukott, és így már nem bízhat benne, hogy meg tud oldani egy következő válságot a kultúra egyébként is hiperérzékeny területén. A miniszter utóbbi napokban előadott piruettjeit nem kommentálja, csak mélységesen sajnálja. Ennyike.
 
(Azt pedig, hogy Alexandrescu hogyan oldotta volna a fel az Opera műkődését megbénító válságot, még most sem tudjuk.)
 
Hogy ne unatkozzunk annyira a hang és tét nélküli minitüntetésen, a stratégiailag elhelyezett, illetve autóba bújt rendőr- és csendőrjárőröket számoltuk. Meg a repülőket:
 
 
Repülőőőő

Hirdetés