Cioloş nem örül, hogy beáldozta a kulturális minisztert

Tüntetnek Vlad Alexandrescu maradásáért. Cioloş a tüntetőkhöz ment elmagyarázni, miért kellett menesztenie a jónak tartott minisztert.
Hirdetés

Valószínűleg premierszámba megy a ma esti minitüntetés a bukaresti kormány székhelye előtt: egy miniszter maradásáért, nem a lemondásáért tüntetnek. 

Azt kéri a mintegy 150 ember, aki a Victoria-palota elé vonult szerda este, hogy a ma lemondott Vlad Alexandrescu maradjon a kulturális miniszter. A tüntetőkhöz kiment Dacian Cioloş miniszterelnök is elmagyarázni, miért kérte Alexandrescu lemondását, aki a távozását ismét nyílt levélben indokolta meg, amelyben 
  • felsorolta a féléves mandátuma során elért eredményeket, 
  • és azt írta, egyes reformjai sorozatos ellenállásba ütköztek a kulturális intézmények menedzsmentjét uraló tehetetlenségi erő, illetve a változtatni nem akarás miatt.
A tüntetők szerint nem Vlad Alexandrescu felelős a Román Nemzeti Operában kialakult cirkusz miatt, ahol a zenekar és a karmester elszabotált néhány előadást, miután mégsem távozott az intézménytől a művészeti igazgatói tisztségétől megfosztott Johan Kobborg dán koreográfus. Kobborgot hétfőn igazgatói rendelettel ki is tiltották az operából.
 
Dacian Cioloş a tüntetők közt megjelent rockénekessel, Tudor Chirilával próbált párbeszédbe bocsátkozni, aki szerint nem a miniszter, hanem az általa egymás után kinevezett, majd leváltott négy igazgató kellett volna megoldja az operában kialakult helyzetet. Cioloş szerint továbbra sincs stabil vezetése az intézménynek, amely intézkedni tudna, ez pedig a miniszter felelőssége.
 
Cioloş pár percig tartózkodott a tüntetők között. Új miniszter kinevezését ígérte csütörtökre, illetve azt, hogy az Alexandrescu kezdeményezte reformokat folytatni fogják, ahogy azt Alexandrescu is kérte nyílt levelében.
 
Később Cioloş saját Facebook-profilján indokolta a miniszter menesztését: ezzel szeretné enyhíteni a Nemzeti Operát megbénító feszültséget, és azt reméli, ez a gesztus jobb belátásra bírja az intézményben kialakult két tábort, és elindulhat az opera menedzsmentjének valós reformja.
 
Cioloş megjegyzi, Vlad Alexandrescu eddig sikeresen ültette gyakorlatba elképzeléseit a kulturális intézményekben megkívánt reformokat, modern hozzáállást, kulturális és menedzseri teljesítményt illetően, kivéve a Nemzeti Opera „egyedi, szerencsétlen és súlyos” helyzetében. 
 
Egyáltalán nem örül annak, hogy a miniszter le kellett mondjon ahhoz, hogy enyhüljön a feszültség az Operában, és hogy minden ott dolgozó művész belássa, a továbblépéshez kötelező a kölcsönös tisztelet, a párbeszéd és a lelkiismeretes művészi tevékenység.
 
A kormányfő bejegyzésében arra kéri a távozó minisztert, hogy továbbra is támogassa a kormányt egy szintén általa kezdeményezett projektben: Constantin Brâncuși kisplasztikájának, a Föld bölcsességének (Cuminţeniei Pământului) megvásárlásában, amelyet Alexandrescu tárgyalt le az örökösökkel, és amelyet részben költségvetési forrásokból, részben crowdfundingból, a nagyközönség adakozásából venne meg a román állam.

Hirdetés