Florea és Dobre ellen is eljárást indított a DNA Vásárhelyen

Csak nagyvadra utaznak a korrupcióellenes ügyészek.
Hirdetés

Marosvásárhelyre csapott le szerdán az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA), és nem aprózták el: mind Dorin Florea polgármester, mind Ciprian Dobre, a Maros megyei közgyűlés elnöke ellen bűnvádi eljárást indítottak.

Floreát vesztegetés elfogadásával gyanúsítják. Az ügyben érintett a fia, Dan Aurel Florea is, akit vesztegetés elfogadásában és pénzmosással való bűnrészességgel gyanúsítanak, valamint egy Mircea Nicolae Musgociu nevű üzletember, aki az ügyészek szerint vesztegetéssel és pénzmosással gyanúsítható.

A DNA szerint Florea 2011 júniusában rávette a városi közgyűlést, hogy cseréljen el néhány telket Musgociuval a Segesvári út meghosszabbítási munkálatainak részeként. Ugyanazon év decemberében az üzletember jóval a piaci ár alatt, 74 ezer euróért adott el egy marosvásárhelyi lakást Florea fiának, aki aztán tavaly lényegesen nagyobb áron, 130 ezer euróért adta el az ingatlant.

Emellett Florea a gyanú szerint 2013-ban folytatta Musgociu anyagi érdekeinek támogatását, amikor egy közel 1500 négyzetméteres, az üzletember tulajdonában levő telek megvásárlására is rábírta az önkormányzatot.

Florea és az önkormányzat több tagja ellen már zajlik egy DNA-eljárás a Marosvásárhelyi ASA labdarúgóklubnak nyújtott, az ügyészsség szerint jogtalan anyagi támogatás miatt.

Hirdetés

A Maros megyei közgyűlés elnöke, Ciprian Dobre ellen vesztegetés elfogadása, pénzmosás és befolyással üzérkedés gyanúja miatt indult eljárás.

A DNA szerint mindezeket még 2008-ban követte el, amikor a megye prefektusa volt. Az ügyészség gyanúja szerint az akkori prefektus a marosvásárhelyi önkormányzat törvénytelenségeit fedezte, az ugyanis 2006-ban és 2007-ben öt olyan, telkek koncesszióba adássáról, vásárlásáról, illetve egy megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséről szóló határozatot szavazott meg, amely valójában egy bizonyos üzletember érdekeit szolgálta. Prefektusként Dobrénak kellett volna megakadályoznia a törvénytelen tranzakciókat, csakhogy az illető üzletember 120 ezer lejnyi csúszópénzzel „beszélte le” erről.

A DNA arra a következtetésre jutott, hogy Dobre prefektusként, illetve egy párt megyei szervezetének elnökeként arra használta fel tisztségeiből eredő befolyását, hogy a magaa és pártja kampánya számára pénzt szerezzen.

Hirdetés