Huszonketten haltak meg a japán földrengés miatt

A tegnapi rengés földcsuszamlásokat okozott, összedőlt egy 200 méteres híd. Napokig jöhetnek az utórengések.
Hirdetés

Huszonketten haltak meg Japán délnyugati Kumamoto prefektúrájában pénteken történt nagy erejű földrengés következtében, és több mint ötszáz embert szállítottak kórházba különféle sérülésekkel – írja a 444.hu.

Az ugyanott bekövetkezett előző napi földrengésben tízen haltak meg, így már 32 áldozata van a harmadik napja folytatódó rengéseknek Kumamotóban. Több mint 1500-an sérültek meg, 184 embernek súlyos az állapota. 91 ezer személyt kellett elköltöztetni otthonából – nyilatkozta Rijo Tahima, a kumamotói prefektúra munkatársa az AP-nek.

A tűzoltóság feltételezi, hogy vannak még emberek a romok alatt. A prefektúra szinte egész területén szünetel az áram- és gázszolgáltatás.
 
A földrengések által kiváltott földcsuszamlás következtében összedőlt egy kétszáz méteres híd a Kuro folyón, de egyelőre nem tudni, hogy vannak-e ott áldozatok. Közben kitört a Kumamoto prefektúrában lévő Aszo vulkán, a tűzhányó száz méter magas hamuoszlopot lövell ki magából.
 

(null)

(null)

 
Az NHK állami tévé híradása szerint a pénteki földrengés 7,3-as fokozatú volt. A rengés fészke Kjúsú szigetén lévő Kumamoto városa mellett volt 12 kilométeres mélységben. Azóta számos utórengés volt, közülük kettő is elérte a Richter-skála szerinti 7,1-es fokozatot.
A pénteki első földrengés ugyanolyan erős volt, mint az 1995-os kóbei, amely közel 6400 emberéletet követelt.
 
Nagyjából tízpercenként történnek utórengések. A japán meteorológiai szolgálat szerint ez így folytatódhat még néhány napon át.
 
Kumamotóban csütörtökön kezdett rengeni a föld, néhány óra leforgása alatt már akkor két erős földrengés rázta meg térséget. A Richter-skála szerinti 6,5-es fokozatú volt az első, amelyet több utórengés követett, volt köztük egy 6,4-es erősségű is.
 
A csütörtöki és pénteki rengések epicentruma mindössze 120 kilométerre volt a jelenleg működő egyik japán atomerőműtől, a szendai létesítménytől. Északra pedig a genkai létesítmény található. A földmozgások nem okoztak üzemzavart.

Hirdetés