Függőséget okoz a kolozsvári Fortepan

A Minerva mintegy 30 ezres sajtófotó-gyűjteményén végigpásztázható a város három évtizede.
Hirdetés

Kolozsvári gyári munkások, a Főtér sarkán hóvirágot áruló asszony, kedélyesen koccintó elvtársak – csak néhány példa azokra a megörökített életképekre, amelyek a Făclia és az Igazság napilapok digitalizált sajtófotó-archívumában fellelhetőek, és immár bárki számára hozzáférhetőek. A felület a budapesti Fortepan online archív fényképgyűjteményéhez hasonlóan működik.

A két napilap fotóriporterei által, 1960 és 1990 között készített mintegy 30 ezer fotón színházi bemutatókat, sajtótájékoztatókat, pártgyűléseket is megörökítettek – gyakorlatilag minden olyan eseményt, amelyre a sajtót is meghívták. Az utcák, terek pedig megmutatják Kolozsvár régi arcát és hangulatát, amelyet a fiatalabb generáció már csak fotókról ismerhet.

Mezőgazdasági munkások 1970-ben

A Minerva Művelődési Egyesület sajtófotó-archívuma évekre lebontva korlátlanul böngészhető a három nyelvű honlapon, mindegyik fotónál megjelenik a készítés – esetenként bizonytalan – éve, és amennyiben ismert, akkor a fotós neve is. A képeket kulcsszavakkal is ellátták, így ezek alapján is lehet kutakodni egy intézmény, épület, közéleti szereplő után.

A projektben részt vevők arra számítanak – mint ahogyan a honlapot bemutató eseményen is elhangzott –, hogy a kezdeményezés interaktívvá válik, és mindazok, akik információkkal rendelkeznek egy adott felvétellel kapcsolatosan, megjegyzéseket fűznek hozzá.

Románia és Magyarország kézilabda-válogatottjának 1971-es kolozsvári „összecsapása”  

A digitalizálással ugyanakkor megnyílt a gyűjtemény tudományos feldolgozásának és értelmezésének a lehetősége is – mondta a honlapbemutatón Tibori Szabó Zoltán, a Minerva Művelődési Egyesület elnöke, aki hangsúlyozta: vissza szeretnék adni a közönségnek ezt a gyűjteményt.

Hirdetés

A honlapbemutatón egyébként a két napilap archivált példányainak egy részét is át lehetett lapozni.

A digitalizálást a Romania One Alapítvány finanszírozta, partnerei pedig a Tranzit Alapítvány és a Minerva voltak.

További fotókért keressék fel az izgalamas gyűjteményt a photoarchive.minerva.org.ro oldalon. 

Hirdetés