Mit akart mondani a költő? A Taxi énekese magyarázkodik

Valójában nem is ellenzi a gigakatedrális tervét. A szerénységről szóló dal szappanoperája folytatódik.
Hirdetés

Miután a Taxi zenekar Despre smerenie (A szerénységről) című, az épülő Nemzet Megváltásának Katedrálisát ellenző dala hatalmas botrányt kavart a román online nyilvánosságban, az együttes énekese, Dan Teodorescu magyarázkodásra kényszerült. „Sajnálattal veszem tudomásul, hogy nem voltam képes megfelelő módon közvetíteni egy nagyon egyszerű üzenetet” – írja az együttes hivatalos Facebook-oldalán.

Teodorescu ezután szövegmagyarázatba kezd: elmondja, hogy a dal egy parabola, és ez sokak számára problémát okozott a szövegértésben. Leszögezi, hogy ő maga keresztény ember, aki mélyen hisz Istenben.

A dal refrénjével („azt hiszem, hogy Isten a fát és a kis tereket kedveli”) csak azt akarta mondani, hogy úgy hiszi (nem tudja, csak hiszi), hogy az egyszerűség és a szerénység Isten számára kedves erények. Ez nem azt jelenti, hogy máshol, mint kis fatemplomokban, ne lenne megtalálható az Úr: ott van a gigakatedrálisban is, hiszen mindenütt ott van.

A legmeglepőbb kijelentése azonban az, hogy a dal nem egy kiáltvány a Nemzet Megváltásának Katedrálisa ellen, sőt ő maga nem is ellenzi a katedrális megépítését.

„A dal üzenete a következő: úgy hiszem, hogy a fényűzésnek és a gőgösségnek nincs köze a hithez” – összegez a Taxi énekese.

Hirdetés