Lecsapott Bogátra a középmagas kultúra

Családi és baráti óriáspiknikben csúcsosodott Marosbogát reklámozása, amit a rapsztár elütése váltott ki. Kösz, Snoop!
Hirdetés

Mi a közös Snoop Dogban, az amerikai rapsztárban és a kétezres lakosú, erdélyi faluban, Marosbogátban? Természetesen a fű. A füvezés rapperpápája tévedésből (vagy füvezésből?) Bogátra csekkolt be Bogota helyett az Instagramon március 14-én, minek következtében többezer ember lepte el Marosbogát focipályájának füvét április 3-án.

Ennyi idő kellett ahhoz, hogy egy fél országnyi nevetésből reklámkampány, majd félnapos fesztivál szülessen. A sztártévedés rögtön kamueseményt szült április elsejére a Facebookon, naná hogy Snoop Dogg-koncertet Bogáton, március 19-én viszont maga Snoop ejtett el egy erős utalást arra, hogy nemsokára fellép Romániában. Azóta az Untold fesztivál buzdít intenzíven szavazásra, hogy augusztusban Kolozsvárra hozza a rappert.
 
Snoop Dogg és a szervezők
Snoop Dogg és a fesztiválszervezők | Fotók: Szabó Tünde
 
A kamuk és ígérgetések mellett viszont kézzelfogható dolgok is születtek, például turisztikai honlap Bogátról a szokásos Visit X Város stílusban. Ami szokatlan, hogy a visitbogata.com sokkal jobban néz ki, mint a hazai átlag, vagy akár a Kolozsvárra csábító honlap.
 
Olyan népszerű lett a #visitbogata hashtag, és akkora lett a hájp Marosbogát körül, hogy március 25-én a Jazz in the Park fesztivált szervező Fapte csoport bejelentette a fesztivál bogáti kiadását, és tíz nap alatt meg is szervezte a falusi kultúrház mögötti focipályán. 
 
Az viszont őket is meglepte, hogy a mindössze négykoncertes minifesztiválra mennyien látogattak ki vasárnap: napközben 2500-as létszámot jelentettek be, a hétfői összesítés után 5500-at. Miközben legtöbb ezer látogatóra számítottak. Vagyis rögtön az első Jazz in the Park Bogata Edition kinőtte a helyszínt.
 
Jazz in the Park Bogata Edition
 
Két dolgot tett meg szinte mindenki a fesztiválon: fotózkodott a karton-Snooppal, illetve becsekkolt Bogátra. Vagy – ízlés szerint – Bogotába.
 
Jazz in the Park Bogata Edition
 
Talán csak a kutya nem tapizott telefont tegnap, de még ez sem biztos.
 
 
Jazz in the Park Bogata Edition
 
A Maros 18 kilométeres hurkot képez a falu körül, itt veszi be a legnagyobb kanyart – tudtuk meg a délben indult falunéző sétán, amit egy nyugdíjas tanár, volt iskolaigazgató és aligazgató vezetett.
 
 
Jazz in the Park Bogata Edition
 
A falu nevezetességei, mint a községháza, a templomok, a kocsma, az iskola és a vegyesbolt mellett megnéztük az állomást, …
 
 
Jazz in the Park Bogata Edition
 
… az állomás előtt a világ legrövidebb alagútját (állítólag bekerült a rekordok könyvébe), …
 
 
Jazz in the Park Bogata Edition
 
… amelyet Hazugok hídjának is neveznek, és ettől rögtön kétségeink támadnak a rekordot illetően.
 
 
Jazz in the Park Bogata Edition
 
Megnéztük az igazgató bácsi szüleinek és az 1970-es nagy árvíz képeit, és hogy meddig ért a régebbi házakon, …
 
 
Jazz in the Park Bogata Edition
 
… a falu volt prímásának a házát, …
 
 
Jazz in the Park Bogata Edition
 
… és a dombot, ahol valamikor római castrum állt, …
 
 
Jazz in the Park Bogata Edition
 
… és amely most a cigánytelepnek ad otthont. A castrum falának tégláit a református templom alapjába és kerítésébe építették be.
 
 
Marosbogát
 
A szép régi házakat nem mutatta meg a tanár úr, azokat magunknak kellett felfedeznünk.
 
 
Marosbogát
 
Az ortodox templom kertjében annak a pópának a szobra áll, aki Avram Iancu prefektusa volt 1849-ben, de megígérte a már akkor is vegyes etnikumú falu lakosságának, hogy a magyaroknak haja szála sem görbül, ha Iancu csapatai bejönnének. Ugyanúgy a református pap is megígérte, hogy a románoknak sem esik bántódásuk, ha a magyar szabadságharcosok jönnének. És be is tartották, nyomatékosította a tanár bácsi, aki a békés etnikai viszonyok mellett két dologra volt még nagyon büszke: hogy édesapja vezette a téeszt 30 éven át, megalakításától a felszámolásáig, és hogy a falu egyik része fölött fog húzódni az erdélyi autópálya leghosszabb hídja. Ez utóbbit végképp nem irigyeljük a bogátiaktól, sőt.
 
A katolikus templom tornyán pedig emléktábla őrzi a falu híres szülötte, Szongott Kristóf néprajzos emlékét, aki Szamosújvár és az erdélyi örmények sorsát kutatta és írta meg.
 
 
Marosbogát
 
Séta közben örömmel láttuk, hogy van még élő malac Bogáton, …
 
 
Marosbogáti malackodás
 
… mert a koncertek közben felfaltunk néhányat. Ezt például egészben, …
 
 
Marosbogát
 
… de volt olyan, ami a gulyáságyúba került ágyútölteléknek, vagy pörkölt formájában távozott onnan.
 
 
Marosbogáti hipszterek 
A hipszter is boldog, ha félórás sorbanállás után meglövi őt a gulyáságyú.
 
 
Marosbogáti zsíroskenyér
 
Miután elfogyott a beígért ingyenkaja, a bogáti nénik szalagon kenték a zsíroskenyeret a fesztiválozóknak, feldobták a saját készítésű savanyúságokat is, sőt előkerültek a zsírosbödönökben még télen eltett húsok.
 
 
Sétarepülőzés
 
Cserébe az Erdély szinte minden sarkából odasereglett piknikezők hétezer lejt dobtak össze, hogy a szervezők parkot hozzanak létre Bogáton. Még négy sétarepülő is benézett. Bogátnak a szervezők külön biztosítanak egy részt a júliusi Jazz in the Park fesztiválon a kolozsvári Sétatéren. Ha oda is ilyen finom falatokat hoznak, az lesz a fesztivál leglátogatottabb pontja.
 
 
Szép András
 
Bogáton a Les Nuages vonósnégyes Bartókot játszott, Danaga finom elektronikát, a képen látható Szép András és a Jazzybirds saját számokat és feldolgozásokat, Maria Răducanu pedig román sanzonokat énekelt Sorin Terinte zongorista kíséretével.
 
 
Marosbogát
 
Míg a kínálat az egyensúlyt kereste a magas és populáris kultúra között, az úri közönség mulatott.
 
Marosbogát
 
 
 
 
Maorsbogáti közönség
 
 
Marosbogát
 
Kutyát és babát koncertek közben is el kellett vinni sétálni, …
 
 
Parkoló felé
 
… a koncertek után pedig azok a piknikezők vágtak neki a mezőnek, akiknek a faluban már nem jutott parkolóhely.
 
 
Parkoló
 
Szinte megtelt a külső parkoló, és ennél jóval több autó állt a faluban, illetve az odavezető bekötőúton.
 
 
Viszlát, Bogát!
 
A piknikező hadak végül békésen elhagyták Marosbogátot. És egyesek már fogadkoznak, hogy jövőre visszajönnek.

Hirdetés