Autonomista európai pártszövetség tagja lett az EMNP

Az Európai Szabad Szövetség az önrendelkezést akaró nemzetek pártjait tömöríti.
Hirdetés

Az autonómia és regionalizmus iránt elkötelezett európai pártokat tömörítő Európai Szabad Szövetség (EFA) teljes jogú tagjává fogadták az Erdélyi Magyar Néppártot (EMNP) az EFA pénteken és szombaton tartott korzikai közgyűlésén – közölte szombaton az EMNP sajtóirodája.

A Franciaországhoz tartozó Korzika sziget fővárosában, Ajaccióban tartott közgyűlésen Szilágyi Zsolt elnök képviselte az EMNP-t.

Günther Dauwen, a párt igazgatója elmondta: hosszú évek óta szoros együttműködésben dolgoznak az EMNP-vel és annak védnökével, Tőkés Lászlóval. Francois Alfonsi EFA-elnök arról biztosította a kongresszust, hogy az elnökség támogatja a tavaly társult tagságot nyert EMNP teljes jogú tagságát.

Szilágyi Zsolt a szavazást követő felszólalásában megköszönte a bizalmat és arról beszélt, hogy Európa hatékonyabb és élhetőbb lesz, ha a nemzeti régiók, őshonos közösségek kiharcolják szabadságukat, és a döntések közelebb kerülnek az emberekhez.

Hirdetés

Újságírói kérdésre kijelentette: a bukaresti hatalom provokálja az autonómia erdélyi híveit. „A Székely Szabadság Napján részt vevő magyarok ellen alkalmazott represszív büntetések provokatívak és a félelem légkörét akarják visszahozni. (.) Mindent el fogunk követni, hogy a megfélemlítés eszközeként alkalmazott büntetéseket visszavonják. Ha kell, nemzetközi fórumok elé visszük az ügyet” – idézte az EMNP közleménye Szilágyi Zsoltot.

A közgyűlés tájékoztatót hallgatott meg Katalónia jelenlegi helyzetéről az EFA Youth ifjúsági szervezet működéséről, valamint a párt háttér kutató intézménye, a Centre Maurits Copieters részéről. Ez utóbbinak a kongresszussal párhuzamosan folyó munkálatain Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke képviselte az erdélyi szervezetet.
 

Hirdetés