Visszajáró medve garázdálkodik Málnáson

Napok óta pusztítja a község állatállományát.
Hirdetés

Napok óta medve keseríti a háromszéki Málnás község lakóinak életét: vasárnapra, hétfőre és keddre virradóra is belátogatott a nagyvad a településre, és tetemes kárt hagyott maga után. Nyolc birka veszett oda, egy méhkaptár tönkrement.

Vasárnapra virradóra az Olt mellé kiköltözött juhásznál ölt meg két juhot a medve. Hétfőn a faluban, két gazdaságban egy-egy juhot marcangolt szét, kedden újból rossz hírre ébredtek a falubeliek: két állattartónak két-két juha veszett oda.

Az iskolaigazgató húsz méhkaptára közül szerencsére csak egyet pusztított el – látszólag egyáltalán nem zavarta a riasztott bácskutyák folyamatos ugatása.

A már megszokott procedúra szerint először a medve elriasztását vagy – elaltatása után – más területre való elvitelét szokta jóváhagyni a bizottság, és csak rendkívüli esetben kéri a kilövést.

„Ezt a medvét már nem lehet megnevelni, rosszul szocializálódott, kifizetődik neki faluba járni, legfeljebb másutt folytatja majd ezt, ha elviszik” – mérte fel a perspektívákat Benedek Barna, a helyi vadászterületet bérlő Pro Silva vadászegyesület szakembere, aki a „sötétzöld”, vészharangot kongató szervezetekkel is folyamatosan harcban van. Egyelőre állatvédők és vadászok egymást vádolják saját érdekeik szerinti fellépéssel.

Hirdetés