Ma sem sikerült tévéelnököt választani

Holnap ismét szavaz a parlament a közszolgálati tévé elnökéről, de ezúttal egy másikról.
Hirdetés

Elutasította a parlament két háza együttes ülésén George Orbean kinevezését a közszolgálati tévétársaság (STVR) élére. Az elnök-vezérigazgató személyét 206 honatya szavazta le, 185-en támogatták.

A két házbizottság úgy döntött, szerdán 10:30-ra hívja össze újból a plénumot, hogy szavazzon az ügyben. Reggel nyolckor viszont a televíziós társaság múlt héten megszavazott vezetőtanácsa 
 

új személyt kell kijelöljön tagjai sorából, 

akit a parlament kulturális bizottságai 9-kor hallgatnak majd meg, és döntik el, hogy ajánlják-e az illető kinevezését a plénumnak.
 
A tisztséget ideiglenesen Irina Radu töltötte be, de ideiglenes megbízatása lejárt március 23-án. Múlt héten a PSD és az ALDE honatyái nem szavaztak tiltakozásul amiatt, hogy a frissen megválasztott vezetőtanács a kormány jelöltjét, George Orbeant javasolta elnök-vezérigazgatónak. Orbean nem kapta meg a kulturális bizottságok jóváhagyását sem, sőt kemény szóváltásba keveredett a bizottság tagjaival.
 
Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus és az ALDE elnöke akkor azt vágta Orbean fejéhez, hogy még 40 évesen sem fejezte be az egyetemet. George Orbean a TVR korábbi elnök-vezérigazgatójának, Stelian Tănasének volt a tanácsosa, illetve projektmenedzser volt a Digi24 hírtelevíziónál, korábban pedig a Realitatea hírtelevízió regionális stúdióit felügyelte. 1993 óta dolgozik a sajtóban, 1997 óta televízióknál.
 

Múlt héten is botrány volt

A vezetőtanácsot megszavazó múlt heti plénumról az RMDSZ azért vonult ki, mert a PNL azt az Oana Stănciulescu televíziós újságírót jelölte a vezetőtanácsba, aki műsoraiban legionárius költőket magasztalt. Ráadásul a PNL honatyái a parlamenti pulplitusról megvédték ezeket a legionárius költőket azzal, hogy ifjúkori politikai hibáik ellenére jelentősen hozzájárultak a román kultúrához.
 
Oana Stănciulescu jelölése ellen ott helyben Aurel Vainer is tiltakozott, a zsidó kisebbség parlamenti képviselője. Még aznap reagált az Elie Wiesel Nemzeti Intézet a Romániai Holokauszt Tanulmányozásáért is, Oana Stănciulescu beválasztását a TVR igazgatótanácsába összeegyeztethetetlennek tartja a közintézmény vállalt céljával, miszerint ápolja a romániai holokauszt áldozatainak emlékét.
 
Később Cristian Preda EP-képviselő notórius antiszemitának nevezte a hölgyet, a PNL-t pedig azzal bírálta, hogy a Nagy-Románia Párt szintjére süllyedt. Izrael bukaresti nagykövetsége is kifogásolta Stănciulescu beválasztását a testületbe, a követség szerint az újságíró számtalan antiszemita és holokauszttagadó kijelentést tett nyilvánosan, és azonosult az egykori legionárius mozgalom vezetőivel.
 

Bejáratott embert jelölt az RMDSZ

A közszolgálati tévé vezetőtanácsának múlt szerdán végül az RDMSZ nélkül is megszavazott tagjai: Irina Radu, Doina Gradea, Alfred Bulai, Oana Stănciulescu, Radu Carp, Debreczeni Hajnal, Ruxandra Garofeanu, Valeriu Cristian Hadji-Culea, Raico Cornea, Monica Simona Ghiurco, Teodor Gabriel Giurgiu, Christel Țopescu és George Orbean.
 
Igen, az a Debreczeni Hajnal is köztük van az RMDSZ jelöltjeként, aki két éve ugyanebben a tanácsban a férjét váltotta, mert Nagy Zoltán államtitkári kinevezést kapott, és aki kénytelen volt felmondani „főállását” a közszolgálati rádiónál, miután az Átlátszó Erdély oknyomozó blog nyilvánosságra hozta, hogy az őt szerződtető Kolozsvári Rádióhoz nem járt be, ott érdemi munkát nem végzett, csak felvette a szerkesztőkénél jóval nagyobb bérét. Debreczeni „mellékállásban” Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének a sajtótanácsosa.

Hirdetés