A dohányos PSD-sek fúrhatják meg a cigistop-törvényt

Háborognak a politikusok a dohányzási tilalom miatt.
Hirdetés

Alig egy héttel azt követően, hogy életbe lépett a dohányzást zárt közterekben tiltó törvény, máris felmerült a jogszabály enyhítésének lehetősége – írta az Adevărul.

A dohányos szociáldemokrata politikusoknak ugyanis nem tetszik, hogy folyton ki kell járniuk cigarettázni és egy-egy hosszúra nyúlt pártgyűlésen morogni kezdtek a törvény ellen. A parlamentben ugyanis – ahol a pártgyűlést tartották két nappal a dohányzási stop életbe lépése után – eddig szabadon lehetett dohányozni a folyosón.

PSD-n belüli névtelen források szerint a párt törvényhozói módosítást terveznek benyújtani a parlamentben. Azt szeretnék, ha

a dohányosoknak külön helyiségeket biztosítanának

a vendéglátóipari egységekben és más nyilvános terekben.

A szociáldemokraták ezzel a jogszabály elfogadásakor elkövetett hibájukat kívánják kijavítani. Akkor ugyanis a PSD politikai döntése az volt, hogy a dohányzásról szóló törvényt úgy kell kiegészíteni, hogy a dohányzók számára alakítsanak ki külön helyiségeket. Csakhogy a szociáldemokrata törvényhozók hanyagsága miatt a törvénynek a végül életbe lépett, jóval szigorúbb változata ment át a szavazáson.

Hirdetés

A módosítás valószínűleg más pártok dohányos politikusainak támogatására is számíthat, akiknek szintén nem tetszik, hogy a szigorítások életbe lépése után csak a parlament épületén kívül, a szabad ég alatt kialakított dohányzó helyen szívhatják el cigarettájukat.

Cristiana Anghel ALDE-szenátor felháborodva panaszkodott az Adevărulnak, hogy sem a parlamentben, sem a szállodában nem lehet dohányozni: „Három napja esik az eső, hogyan cigarettázz a szabadtéri, fedetlen dohányzóban? A szállodában sem lehet cigarettázni, pedig nekünk évekig az az otthonunk.

Mit tegyen egy törvényhozó? Menjen az éjszaka közepén az utcára dohányozni?”

A módosítást nem támogatja a PNL, és ellenzi a cigistop-törvény kezdeményezője is, Aurelia Cristea PSD-képviselő, aki bevallása szerint nagyon haragszik pártbeli kollégáira. Pedig a módosítást valószínűleg Liviu Dragnea pártelnök is támogatja majd, hiszen ő is megrögzött dohányos.

Hirdetés