Kiderült, kik robbantottak Brüsszelben

Régóta a hatóságok látókörében vannak.
Hirdetés

A belga hatóságok azonosították a keddi brüsszeli repülőtéri öngyilkos merényletek elkövetőit: a rendőrség által el-Bakraoui néven ismert két fivérről van szó – jelentette szerdán az RTBF helyi közszolgálati adó. Kiderült az is, ki a harmadik társuk, aki elmenekült a helyszínről.

A csatorna névtelen forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy két brüsszeli lakosról van szó, akiket a rendőrség különböző bűncselekmények miatt már korábban is ismert. A hatóságok azonban eddig nem hozták őket kapcsolatba terrorszervezetekkel.

A testvérpár egyik tagja bérelte ki hamis papírokkal a belga főváros Forest nevű negyedében azt a lakást, amely feltehetőleg a novemberi párizsi terrortámadások főszervezője, az előző pénteken elfogott Salah Abdeslam rejtekhelyéül szolgált az utóbbi hónapokban.

Azonosították a harmadik, még szökésben lévő merénylőt is, aki részt vett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér elleni robbantásos merényletben: a férfi neve Najim Laachraoui a La Derniére Heure című helyi lap szerda reggeli értesülései szerint.

A fiatalemberről nemrégiben azt közölte a belga államügyészség, hogy tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba, majd segítette a párizsi öngyilkos merényletek előkészítését.

Hirdetés

A 24 éves Najim Laachraoui a hatóságok szerint 2013-ban csatlakozott az Iszlám Államhoz Szíriában, majd a menekülthullámot kihasználva tért vissza illegálisan Belgiumba.

A nyomozás részleteit ismerő források szerint a férfi DNS-ét a Párizsban használt robbanószerkezetek maradványain is megtalálták.
 

Hirdetés