Dohánystop: hol tilos rágyújtani, és ha szabad, akkor miért nem?

A kormány megmondja a tutit.
Hirdetés

Még friss a gyász, a kocsmák falaiban és a vendégek ruhájában még mindig érezhető a beivódott cigarettafüst szúrós-kesernyés szaga, de a tény megmásíthatatlan: mától hatályba lépett a dohányzást a zárt, nyilvános tereken betiltó törvény. A kormány ennek alkalmából

infografikával súlyosbított szamárvezetőt

tett közzé a honlapján, amely pontosan rögzíti, hol és milyen körülmények között tilos, illetve engedélyezett rágyújtani.

A jogszabály, amely révén Románia a világ 94. olyan országa lett, ahol tilos a nyilvános helyen történő dohányzás, zárt, nyilvános tereket említ. Nos, ezen minden olyan helyiség értendő, amely tetővel, mennyezettel és legkevesebb két fallal rendelkezik.

(Ez meglehetősen tág meghatározás, van is miatta vita elég, hiszen ha a bírság behajtására törekvő füstrendész úgy akarja, egy ponyvával fedett teraszt is beszuszakolhat ebbe a definícióba. Ennek a kormány is tudatában van, állítólag májusra, az aromás cigarettákat betiltó jogszabállyal együtt készül el az a módosító javaslat, amely pontosítja, hogy a szabadtéri teraszokon lehet dohányozni.)

Ami biztos és egyértelmű: munkahelyen, irodában, ülésteremben, folyosókon, illemhelyeken, felvonókban, zárt erkélyeken tilos a dohányzás. Hasonlóképpen a zárt térben, plázákban található boltokban és vásárokon.

És ami sokaknak a legfájóbb: nem szabad rágyújtani

  • a vendéglőkben, bárokban, kávézókban, pizzázókban, diszkókban, klubokban,
  • zárt teraszokon,
  • szállodákban, panziókban,
  • színházakban
  • és sportcsarnokokban.

A vendéglátóipari egységek működtetőinek rögzíteniük kell belső szabályzatukban a dohányzási tilalmat, és jól látható helyre ki kell helyezniük a „Dohányozni tilos!” feliratot, annak nemzetközi jelzésével, a piros körben piros vonallal áthúzott cigarettát. A szabályzatban a szankciókat is rögzíteni kell, a dohányzás ugyanis mostantól súlyos fegyelmi vétségnek minősül – már ha az alkalmazott „követi el.” Emellett az alkalmazottak felelőssége, hogy a vendégeket megakadályozzák a rágyújtásban. A szankció a megrovástól a fizetéslevonáson át a visszaminősítésig terjedhet.

Ugyancsak tilos a cigizés a vasútállomásokon, repülőtereken és a szolgálati gépkocsikban. Nem lehet rágyújtani az oktatási, egészségügyi és gyermekvédelmi intézményekben, valamint a játszótereken sem.

Hirdetés

A tető nélküli és kevesebb mint két fallal rendelkező helyiségekben

szabad a dohányzás:

  • udvarokon,
  • nyitott erkélyeken és nyitott teraszokon,
  • állomások peronján,
  • a villamos- vagy buszmegállókban, amennyiben nincs fedett utasváró,
  • parkokban is – kivéve a játszótereket. 

Emellett a magánlakásokban is szabad bagózni, valamint az olyan zárt tereken is, ahol nem zajlik gazdasági tevékenység, és nem szolgálnak munkahelyként, illetve a magánrendezvényeknek helyet adó teraszokon és pavilonokban is.

A bírság kemény:

magánszemélyek esetében 100-tól 500 lejig terjed, jogi személyek esetében 5000-től 15 000-ig. Ráadásul a visszaeső vendéglátó-ipari egységeket be is zárhatják.

A vendéglátó-ipari egységek amúgy fokozott ellenőrzésre számíthatnak, többek között a helyi rendőrség és a munkaügyi felügyelet részéről is, de gyakorlatilag minden, a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó szerv alkalmazottai ellenőrizhetnek és bírságolhatnak, talán a rendőrkapitányság takarítónőjét kivéve.

Az EU-ban egyébként 17 ország tiltja a dohányzást a nyilvános helyeken. Hogy Románia miért csatlakozott hozzájuk? Nos, az elrettentő céllal összeállított statisztikák szerint évente 33 ezer román állampolgár hal meg a dohányzás következtében.

Hirdetés