Még keresik a Brüsszelben lövöldöző ISIS-eseket

Házkutató rendőrökre lőttek kedden, szerdán még mindig keresik az elkövetőket. Négy rendőr megsérült.
Hirdetés

Az Iszlám Állam zászlóját és nagy mennyiségű lőszert találtak a rendőrök Brüsszelben a házkutatásnak indult rendőrségi akció során, amelyben négy rendőr könnyebben megsebesült, egy embert lelőttek, két nem azonosított embernek pedig sikerült elmenekülnie, akiket továbbra is nagy erőkkel keresnek a hatóságok – közölte Brüsszelben Éric Van Der Sypt, a belga szövetségi ügyészség szóvivője szerdán.

A szóvivő elmondta, hogy az egyik elkövetőt a helyszínen agyonlőtték. A holttest mellett egy gépkarabélyt, nagy mennyiségű lőszert, a szalafizmusról szóló könyvet és az Iszlám Állam zászlóját találták meg. Robbanóanyagot nem találtak.
 

Az agyonlőtt férfi 

Mohammed Belkaid, 1980-as születésű algériai állampolgár, aki illegálisan tartózkodott Belgiumban, és lopás miatt már ismerték a hatóságok.
 
A keddi rendőrségi akció során két nem azonosított embernek sikerült elmenekülnie, akiket továbbra is nagy erőkkel keres a rendőrség – közölte a szóvivő. Éric Van Der Sypt elmondta, hogy a belga rendőrség tavaly december óta a francia hatóságokkal közreműködve dolgozik a terrorista sejtek felkutatásában. A közös egységek idáig több mint száz műveletet hajtottak végre, amelyek során 59 embert állítottak elő, és további 23 ellen indítottak eljárást terrorista cselekményekkel összefüggésben.
 
A belga szövetségi ügyészség szerda délután kiadott nyilatkozatában közölte, hogy 
 

a kedd késő este és szerda hajnalban előállított két gyanúsítottat szabadon engedték. 

Az ügyben eljáró bíróság tudatta: a letartóztatottakat „nem helyezték vád alá”.
 
Charles Michel belga kormányfő szerdán bejelentette: a belga Fenyegetésértékelési Elemző Testület (OCAM) úgy döntött, hogy az egész ország területére érvényes terrorfenyegetettségi szintet a hármas fokozaton tartja. A hármas „súlyos” szint, és azt jelenti, hogy a fenyegetés továbbra is jelentős, és a terrortámadás veszélye „lehetséges és valószínű” – húzta alá a kormányfő. 
 
Belgiumban tavaly december 28-án döntöttek a hármas terrorfenyegetettségi szint elrendeléséről, amikor a belga titkosszolgálatok arra figyelmeztették a hatóságokat, hogy a következő napokban támadás érheti a brüsszeli főteret, a rendőrkapitányságokat és a biztonsági erők tagjait.

Hirdetés