Tovább nyomoz az Antal-ügyben a DNA

Nem érdekli a korrupcióellenes ügyészeket, hogy a hitel folyósítója szerint rendeltetésszerűen használták fel az általa kölcsönzött pénzt.
Hirdetés

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) szerint Antal Árpád, a tisztségéből felfüggesztett sepsiszentgyörgyi polgármester nem a város számára hitelt nyújtó Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot (EBRD), hanem a hitelt garantáló román államot károsította meg – jelentette kedden a Krónika.

Az ügyészséget a Krónika szembesítette az EBRD MTI-nek adott válaszával, mely szerint a rendelkezésére álló információk alapján „nincs oka azt hinni, hogy az EBRD által (Sepsiszentgyörgynek) nyújtott hitelt nem rendeltetésszerűen használták fel”. A DNA azt közölte lappal, hogy az ügy, amelyben a sepsiszentgyörgyi polgármestert vizsgálják, a „közpénzekből garantált vagy közpénzekből törlesztett hitelek nem rendeltetésszerű használatáról” szól.

A DNA február 17-én tartott házkutatást Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád polgármester és munkatársai lakásában és irodájában. Az ügyészség másnap felügyelet alá helyezte, és hatvan napra eltiltotta hivatala gyakorlásától az RMDSZ színeiben megválasztott polgármestert.

A DNA honlapján megjelent közlemény szerint Antal Árpád polgármestert azzal gyanúsítják, hogy az eredeti rendeltetéstől eltérő célra használt fel egy olyan EBRD-hitelt, amelyet közpénzből kell visszafizetni. A DNA állítása szerint a polgármester az önkormányzati testület és a pénzügyminisztérium jóváhagyása nélkül megváltoztatta a lehívott 4,2 millió euró (1,3 milliárd forint) rendeltetését, és ezzel áfa nélkül 549 ezer euró (170 millió forint) kárt okozott az önkormányzatnak.

Hirdetés

A vádhatóság szerint a polgármester törvénytelenül foglalta bele a munkálatok kivitelezőjével kötött szerződésbe a karbantartási és tervezési költségeket, valamint a garanciát is. Egy 2006-ban elfogadott törvény szerint ezeket a tételeket a városnak saját forrásokból kellett volna biztosítania.

Antal Árpád a vizsgálat kezdetekor az MTI-nek elmondta, teljesen biztos abban, hogy törvényesen jártak el az EBRD-vel kötött hitelszerződés lebonyolításában. Hozzátette: a bank is folyamatosan ellenőrizte a szerződés végrehajtását, és soha nem jelzett szabálytalanságot.
 

Hirdetés