A család már száz éve hullik szét

Mégse esett még darabjaira. Inkább elmegy a színházba megnézni Strindberg költőien kegyetlen darabját a család széthullásáról.
Hirdetés

Felix Alexa bukaresti rendező újabb Strindberg-rendezéssel tér vissza a kolozsvári színházba. A 2012-ben bemutatott Julie kisasszony után ezúttal A pelikán című kamaradarabot állítja színpadra. Az 1907-ben írt darabot legközelebb február 29-én, hétfő este nyolctól láthatjuk a Stúdióteremben.

A Julie kisasszonyhoz viszonyítva A pelikán sokkal kevésbé realista mű, amely az emberi lélek mélyében rejtőző érzelmekről szól – mondta a rendező a bemutató kapcsán szervezett sajtótájékoztatón. A két előadást így főként az erős látványelemek teszik majd egymás párjává.
 
Strindberg aktualitása a rendező meglátása szerint a művet átható költői kegyetlenségben rejlik, mellyel a család intézményének széthullását ábrázolja. A drámában megjelenő szereplők fenségesek és visszataszítóak egy időben. 
 
„Strindberget játszani olyan, mint a kés élén táncolni, a szakadék szélén, ahonnan bármikor lezuhanhatsz. Hálás vagyok, mert itt olyan csapattal találkozhattam, akik mertek kockáztatni, nem félve a mélységtől” – nyilatkozta a rendező.
 
A pelikán | Carmencita Brojboiu díszlete | Fotó: Biró István
 
Az előadásban Kézdi Imola, Bogdán Zsolt, Imre Éva, Árus Péter és Kántor Melinda látható. A Carmencita Brojboiu által jegyzett fagyos, mozdulatlanságba dermedt díszlet a nézők előtt kel életre, így válva az előadás egyenrangú szereplőjévé. Ebben a térben az történések mintha a végtelenségig ismétlődnének.
 
Az előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában (hétköznapokon 10-14 óra között, valamint előadások előtt másfél órával, tel.: 0264-431986), valamint online a www.biletmaster.ro oldalon. Az előadás a következő hónapban is látható, március 8-án és 22-én este nyolctól.

Hirdetés