Fotó: Mészáros Tímea
A Főtérről jelentjük
Timi
2016. február 23. kedd, 16:36
573 évvel ezelőtt ezen a napon, Kolozsváron látta meg a napvilágot Hunyadi Mátyás.

Hogy 573 évvel, Hunyadi Mátyás születésekor milyen időjárás lehetett Kolozsváron, hányan sétálgattak a város akkori főterén, és miről beszélgettek a járókelők, ma már nem tudhatjuk, legfeljebb csak elképzelhetjük. Azt viszont tudjuk, hogy 573. születésnapján borongós, kora tavaszi időjárásra ébredt Kolozsvár népe.

A város főterén, az igazságos király szobra körül éppen tavaszi vásárra gyülekeztek az árusok és az érdeklődők, miközben a helyi magyarság egy kisebb csoportja koszorúzással emlékezett meg Kolozsvár leghíresebb szülöttjéről.

Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete által meghirdetett koszorúzáson Csoma Botond megyei elnök szólt röviden az egybesereglettekhez, majd az RMDSZ és az ifjúsági szervezetek helyi képviselői elhelyezték koszorúikat a szobor talapzatán. Nagyjából ennyi történt.

Hogy hogyan képzelik el a szülővárosban élő gyerekek a nagy magyar király korát és udvartartását, egy a Báthory István Elméleti Líceumban később nyíló rajz- és fogalmazáspályázat keretében mutatják be, amit a Passeggio táncegyüttes és a Báthory István Elméleti Líceum régi zene együttesének a fellépése zárja.

Az ünnepelt mindenesetre – mint mindig – szigorú tekintettel figyelte a történéseket. Sokat látott már.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/13979
Ha a külhoni magyarok jogai ellen kell uszítani, akkor egy kis lopás és hazudozás is bocsánatos bűn egyesek szerint.
A miniszterelnök 20. évértékelő beszédét tartotta. Leszögezte: Magyarország azokkal a nyugat-európai emberekkel és vezetőkkel szolidáris, akik meg akarják menteni hazájukat, a keresztény kultúrájukat.
A háromszéki származású tornászcsillag életregénye igazi mese – lidérces fordulatokkal. A Szabó Katiról írott könyv szerzőjével, Csinta Samuval beszélgettünk.
Szépen és alaposan becsomagolva, az üzenet a következő: Románia alsóbbrendűségéért tulajdonképpen a gonosz Magyarország a hibás.
Mert a román menedékkérők száma ugrásszerűen megnőtt.
Nem? Akkor erőltesse meg a fantáziáját. Romániában ez is előfordul. Például Teleorman megyében.
Ha folytatódik az igazságszolgáltatás elleni támadás, akkor ideje bevetni a 7-es cikkelyt Romániával szemben, véli a CDU politikusa.
Értékelni kell a profizmust, mellyel a magyar politikusoknak az utóbbi 100 évben sikerült pontokat szerezniük a gázpiacon Magyarország számára. Nahát, ilyen is van?
Felmerül a kérdés: mi marad még épen Romániában a PSD-s kormányzás után?
A Personal Point szakemberektől tanultuk a trükköket.
A gázügylettel Magyarország gyakorlatilag kirabolta Romániát. Legalábbis ez derül ki a szakszerű elemzésből.
Most erre van a városnak pénze. Évek múltán talán fel is tárják őket.
A Dribli Erdélyi Gyerekfoci Klub alapítójával beszélgettünk az egyesületről, a gyerekekről, a múltról és a jövőről.
A volt RMDSZ-es képviselő Laura Codruta Kövesinek, a DNA vezérének is keményen beszólt.