Fotó: Mészáros Tímea
A Főtérről jelentjük
Timi
2016. február 23. kedd, 16:36
573 évvel ezelőtt ezen a napon, Kolozsváron látta meg a napvilágot Hunyadi Mátyás.

Hogy 573 évvel, Hunyadi Mátyás születésekor milyen időjárás lehetett Kolozsváron, hányan sétálgattak a város akkori főterén, és miről beszélgettek a járókelők, ma már nem tudhatjuk, legfeljebb csak elképzelhetjük. Azt viszont tudjuk, hogy 573. születésnapján borongós, kora tavaszi időjárásra ébredt Kolozsvár népe.

A város főterén, az igazságos király szobra körül éppen tavaszi vásárra gyülekeztek az árusok és az érdeklődők, miközben a helyi magyarság egy kisebb csoportja koszorúzással emlékezett meg Kolozsvár leghíresebb szülöttjéről.

Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete által meghirdetett koszorúzáson Csoma Botond megyei elnök szólt röviden az egybesereglettekhez, majd az RMDSZ és az ifjúsági szervezetek helyi képviselői elhelyezték koszorúikat a szobor talapzatán. Nagyjából ennyi történt.

Hogy hogyan képzelik el a szülővárosban élő gyerekek a nagy magyar király korát és udvartartását, egy a Báthory István Elméleti Líceumban később nyíló rajz- és fogalmazáspályázat keretében mutatják be, amit a Passeggio táncegyüttes és a Báthory István Elméleti Líceum régi zene együttesének a fellépése zárja.

Az ünnepelt mindenesetre – mint mindig – szigorú tekintettel figyelte a történéseket. Sokat látott már.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/13979
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.