Fotó: Mészáros Tímea
A Főtérről jelentjük
Timi
2016. február 23. kedd, 16:36
573 évvel ezelőtt ezen a napon, Kolozsváron látta meg a napvilágot Hunyadi Mátyás.

Hogy 573 évvel, Hunyadi Mátyás születésekor milyen időjárás lehetett Kolozsváron, hányan sétálgattak a város akkori főterén, és miről beszélgettek a járókelők, ma már nem tudhatjuk, legfeljebb csak elképzelhetjük. Azt viszont tudjuk, hogy 573. születésnapján borongós, kora tavaszi időjárásra ébredt Kolozsvár népe.

A város főterén, az igazságos király szobra körül éppen tavaszi vásárra gyülekeztek az árusok és az érdeklődők, miközben a helyi magyarság egy kisebb csoportja koszorúzással emlékezett meg Kolozsvár leghíresebb szülöttjéről.

Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete által meghirdetett koszorúzáson Csoma Botond megyei elnök szólt röviden az egybesereglettekhez, majd az RMDSZ és az ifjúsági szervezetek helyi képviselői elhelyezték koszorúikat a szobor talapzatán. Nagyjából ennyi történt.

Hogy hogyan képzelik el a szülővárosban élő gyerekek a nagy magyar király korát és udvartartását, egy a Báthory István Elméleti Líceumban később nyíló rajz- és fogalmazáspályázat keretében mutatják be, amit a Passeggio táncegyüttes és a Báthory István Elméleti Líceum régi zene együttesének a fellépése zárja.

Az ünnepelt mindenesetre – mint mindig – szigorú tekintettel figyelte a történéseket. Sokat látott már.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/13979
Az ünnep mellett vagy ellen állást foglaló nacionalistákkal szemben intézkedni fognak a hatóságok – szögezi le a prefektúra közleménye.
Sem az ügyiratokhoz, sem a gyanúsítottakhoz nem férhetnek hozzá a sajtósok, ha a CSM bevezeti drasztikus szigorításait. De akkor ki fogja megírni, hogy éppen kit visz el a DNA?
Ahogy szorul a hurok Liviu Dragnea és bandája körül, úgy tolják büntetőügyes vezérek a szociáldemokrata pártot a nemzeti szocializmus irányába.
A szökevényt több találta érte, de túlélte.
Mert tömegesen megy külföldre dolgozni a fiatal szürkeállomány.
Nem, nem „départament”, ahogy a frissen kihelyezett négynyelvű táblákon olvasható.
Ratko Mladics egykori boszniai szerb hadseregparancsnokot többek között népirtásban is felelősnek találták.
Ha ezt hamarabb megteszi, a helyzet talán nem is mérgesedett volna ennyire el. Bár az is lehet, hogy csak egy politikai mézesmadzag a decemberi regionális választások előtt.
Egymilliárd forintról akár másfél milliárd forintra is emelkedhet az erdélyi gazdaságfejlesztési program kerete.
A képviselőház megszavazta, hogy december 18-án kell ünnepelni a nemzeti kisebbségek napját.
A Tel Drum-ügy minden gyanúsítottja így járt.
A város polgármestere elnézést kért a hiányosságért.
Ez az a helyzet, amikor a becsületbíróság tagjait megnézve akárki büszke lehetne arra, hogy megvonták tőle a kitüntetést. És ezt még néhány román is belátja.
Hétfő este eldőlt: Londonból Amszterdamba kerül át az Európai Gyógyszerügynökség székhelye. A költözés a Brexit miatt vált szükségessé.