USA: adják csak ki a törvényhozókat a DNA-nak!

A nagykövet szerint nem szép dolog, ha a parlament azzal akadályozza az igazságszolgáltatás munkáját, hogy megvédi tagjait az ügyészségtől.
Hirdetés

Ismét megdorgálta a parlamentet Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete, amiért a képviselőház szerdán nem hagyta jóvá, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) kérésére előzetes letartóztatásba helyezzenek két, korrupcióval gyanúsított képviselőt.

Mădălin Voicu és Nicolae Păun esetében ugyanis tragikomikus döntés született: míg előbbi esetében mind az őrizetbe vételt, mind az előzetes letartóztatásba helyezést elutasították, utóbbi esetében az őrizetbe vételt jóváhagyták, az előzetes letartóztatásba helyezésről szóló kérésről szóló voksolásra azonban a képviselők jelentős része már elszivárgott az ülésteremből, így határozatképtelenség miatt nem született érdemi döntés. Ennek nyomán csütörtökön megismétlik a szavazást.

Az ennek nyomán született, diplomatikus hangvételű, de a mag kategóriájában határozott és kemény amerikai követségi közlemény rámutat: a korrupció csökkentése létfontosságú Románia fejlődése és biztonsága szempontjából. „Bár nem kommentálunk egyedi eseteket, a demokrácia egyik alapelve, hogy a törvény előtt minden polgár egyenlő. Nem szabad vissszaélni a parlamenti mentelmi joggal azért, hogy egyes személyeket megvédjenek a jogi felelősségre vonástól” – szögezte le Klemm. A nagykövet szerint a korrupciós ügyekben folytatott nyomozásoknak a normális mederben kell zajlaniuk, az igazságszolgáltatás akadályozása nélkül.

Hirdetés