Ki lesz a Babeș-Bolyai magyar tagozatának vezetője?

Egy hét múlva kiderül, hogy Soós Anna, Kádár Magor és Markó Bálint közül ki lesz az, aki a legtöbb szavazatot kapja.
Hirdetés

Három egyetemi oktató pályázik a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) magyar tagozatának a vezetői tisztségére – közölte kedden a Transindex. A beszámoló szerint a magyar tagozat vezetői tisztségét Soós Anna matematikus, jelenlegi rektorhelyettes, valamint Kádár Magor, a Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézet magyar tagozati igazgatója és Markó Bálint, a BBTE Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének vezetője pályázta meg. Mindhárom jelölt sikernek érezte, hogy Románia legnagyobb és legjobbnak minősített oktatási intézményében a magyar tagozat megerősítette az elmúlt négy évben a pozícióját.

Soós Anna azt is elmondta, hogy a magyar tagozat szerves egységként jelenik meg az egyetemen belül, és sikerült azt a négy évvel ezelőtti vállalást is teljesíteni, hogy működőképesek legyenek az akkori alakuló intézeti struktúrák. A BBTE-n magyar nyelven 75 alapképzésre és 44 mesterképzésre lehet jelentkezni. Míg 2012-ben 281 oktatója volt a magyar tagozatnak, számuk jelenleg 313-ra nőtt, akik közül 285-en főállásúak.

Kádár Magor úgy látta, hogy jelenleg nyugodtság és stabilitás jellemzi az egyetemet, megnőtt az oktatók komfortérzete, s ezért már megéri ezt a munkát végezni. Markó Bálint szerint az intézetek megalakulása jogokat és lehetőségeket hozott a magyar közösségnek, csak élni kellett vele. 

A jövő hétfőn tartandó magyar tagozati választáson a főállású magyar tagozatos oktatók és a diák-elektorok adhatják le voksaikat. A szavazáskor a választók megjelölik, hogy ki az a két személy, akit a magyar tagozat képviselőjeként szeretnének a rektori hivatalban látni, illetve külön megjelölik, hogy e kettő közül ki legyen a magyar tagozatot vezető rektorhelyettes.

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen – a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemtől (MOGYE) eltérően – sikerült életbe léptetni a 2011-ben elfogadott oktatási törvény előírásait, amelyek viszonylagos önállóságot biztosítanak a magyar tagozatnak. A magyar tagozat vezetőjét egy megegyezés szerint a magyar tagozatért felelős rektorhelyettessé nevez ki az egyetem rektora.

Hirdetés