Szenzációs leletet rejtett egy mezőségi falu romos temploma

Egy 14. századi Giotto-másolatot fedeztek fel egy elhagyatott mezőségi templomban, amelyhez hasonló mindössze három van a világon.
Hirdetés

A Möller István Alapítvány a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával végzett építészettörténeti és művészettörténeti kutatásokat a Mezőségen. Elsősorban a vidék középkori épített örökségére voltak kíváncsiak. Eredményeikről egy konferencián számolnak be február 18-án, a budapesti FUGA Építészeti Központban.

A konferencia egyik kiemelt témája az a freskó, amelyet a Beszterce mellett található Kiszsolna évtizedek óta használaton kívül álló, romos középkori templomában tártak fel, és amely a középkorban egész Európa által csodált mozaiknak, az ún. Navicella-nak a másolata. Az eredeti freskót a római Szent Péter-székesegyház számára készítette 1300 körül az akkori művészetek „fejedelme”, az itáliai Giotto. Azt a bibliai történetet mutatja be, amikor a hajózó apostoloknak Krisztus a vízen járva jelent meg.

Az alapítvány által kibocsájtott közlemény szerint a 14. században készült kiszsolnai ábrázolás nemcsak közép-európai, hanem nemzetközi összevetésben is szenzációnak számít. Jól jelzi ezt az a tény, hogy mindössze három hasonló létezik a világon: egy Firenzében, egy a hozzá közeli Pistoiában és egy Strasbourgban. Közülük egyedül a firenzei az, amely nem csak alapvonásaiban, hanem részleteiben is másolta Giotto képét, pontosan úgy, ahogyan a most előkerült, nagyjából a firenzeivel egyidős kiszsolnai falfestmény is.

Mindemellett a freskó azért is jelentős, mert megőrizte a középkori kereszténység egyik legfontosabb kultuszképét, melynek elvi rekonstruálásához adalékokkal szolgálhat. Ugyanakkor bizonyítéka annak, hogy „Magyarország már a középkorban is a legszorosabb értelemben hozzá tartozott az európai közösséghez, s részt vett annak vérkeringésében” – áll a közleményben.

Hirdetés

A szakértők figyelmeztetnek, hogy a kiszsolnai istenházát az összeomlás veszélye fenyegeti, és a ritka freskó jelenleg is folyamatosan pusztul.

Fotó: Daniel Telmann, Flickr (via Wikipedia)

Hirdetés