Adóhivatali vezetők a Roma Párt sikkasztási botrányában

Újabb nagyszabású bűnügy.
Hirdetés

Az adóhivatal csúcsáig ért az a sikkasztási botrány, amely miatt az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) két képviselő, Nicolae Păun, a Roma Párt elnöke, valamint Mădălin Voicu tiszteletbeli elnök előzetes letartóztatásának jóváhagyását kérte a képviselőháztól.

Az ügyben bűnvádi eljárás indult Gelu Ştefan Diaconu, az adhivatal (ANAF) elnöke és Mihai Gogancea-Vătăşoiu alelnök ellen is, ami miaatt Anca Dragu pénzügyminiszter lemondásra szólította fel őket. „Az adóhivatal Románia egyik legfontosabb intézménye, a vezetésének pedig minden gyanún felül kell állnia. Jelen helyzetben, amikor az ANAF elnöke és alelnöke ellen bűnvádi eljárás indult, normális, hogy a lemondásukat kérem. Az ANAF vezetőinek feddhetetlenségét csöppnyi kétely sem érheti. Mindkettejük lemondását kértem, mivel az általuk betöltött tisztségben semmilyen gyanú nem elfogadható” – szögezte le Dragu közleményében. Hozzátette: több utódjelölt is van, személyükről azonban később döntenek.

A két adóhivatali vezetőt hivatali visszaéléssel és bűnpártolással gyanúsítja a DNA. A korrupcióellenes ügyészek szerint annak nyomán, hogy Voicu 2015 januárjában és májusában közbenjárt náluk Păun érdekében, két olyan körlevelet adtak ki, amelynek nyomán a roma pártnál hamis megbízási szerződéssel alkalmazott személyek mentesültek az egészségbiztosítási járulék fizetése alól a 2012-es évre.

Hirdetés

Diaconu ugyanakkor csütörtökön közölte: esze ágában sincs lemondani, mivel nem tartja hibásnak magát. Ehelyett arra vár, hogy elmozdítsák tisztségéből, hogy amikor lezárul az ügy, világos legyen, kit terhel a felelősség. Állítása szerint a terhére rótt körlevelekkel csupán egy problémát orvosolt, mivel egy, az adótörvénykönyvben fölmerült anomália miatt a számítógépes rendszer több száz lejes járulékbefizetési felszólítást küldött ki „a két-három lejes jövedelmek után is.”

Mint arról beszámoltunk, a DNA szerdán kezdeményezte Nicolae Păun és Mădălin Voicu letartóztatását, mivel több mint 27 millió lejnyi uniós és állami költségvetési forrás elsikkasztásával gyanúsítja a két honatyát.

Hirdetés