Versenyezne is, együtt is működne az RMDSZ-szel az MPP

Kint is vannak, bent is vannak.
Hirdetés

A Magyar Polgári Párt (MPP) versenyre és együttműködésre is készül a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) a júniusi önkormányzati választásokon – tudatta hétfői közleményében a politikai alakulat.

A párt elnöksége a múlt hét végén tartott marosvásárhelyi bővített ülésén tárgyalta meg a párt választási stratégiáját. A testület megállapította: az RMDSZ-szel kötött keretegyezmény megerősíti az erdélyi magyar politikai pluralizmus tényét, elismeri, hogy az MPP megkerülhetetlen szereplője az erdélyi magyar közéletnek, mindemellett felelős politikai magatartásról tesz bizonyságot.

„Verseny, ahol lehetséges, és együttműködés, ahol szükséges!” – fogalmazta meg az elvet az MPP bővített elnöksége. Hozzátette, Székelyföldön üdvös a politikai verseny fenntartása, Székelyföldön kívül az MPP „megállapodáspárti” minden olyan esetben, amikor a magyarság részaránya korlátozza a versenyhelyzetet.

A testület elfogadta, hogy Szatmár, Kolozs, Maros, Szilágy, Máramaros és Bihar megyék esetében a megyei választásokon közös magyar megyei lista állítására törekszik az RMDSZ-szel, és ha ennek más jogi lehetősége nincs, az MPP úgy kezeli az RMDSZ listáját, mint összmagyar listát, a mandátumot szerzett polgáriak viszont az MPP-t képviselik majd a június 5-e után létrejövő testületekben. Ezen megyék esetében csak azokon a településeken száll versenybe az MPP, ahol a helyi arányok lehetővé teszik.

Hirdetés

Az MPP bővített elnöksége megállapította, hogy a párt hét polgármestere jól teljesített a végéhez közeledő ciklus során, és a polgármesterek a megkezdett munka folytatására készülnek.

A testület határozatot fogadott el a Székely Szabadság Napja alkalmából március 10-én tartandó marosvásárhelyi tiltakozó megmozdulás támogatásáról.
 

Hirdetés