Mennyire hasonlít Románia a muzulmán Afrikához?

Ha kevésbé hasonlítana, a magyarokkal se lenne annyi baja. És nekünk se velük. Talán.
Hirdetés

Ronald Inglehart amerikai kutató szerint az országok közötti különbségek 70 százaléka a hagyományos és szekuláris, valamint a túlélési és emancipációs értékekhez való viszonyulásból származik. Az egyik végletet a muzulmán Afrika, a másikat a protestáns Európa jelenti. A következőkben megtudhatja, hol helyezkedik el ezen a térképen Románia.

Ronald Inglehart amerikai kutató két tengely mentén csoportosítja az országokat: az egyik a hagyományos és a szekuláris értékeket állítja szembe egymással, a másik pedig a túlélési és az emancipációs értékeket.

A két végletet

az iszlamista afrikai országok (hagyományos, túlélési fázisban lévő államok) és a protestáns Európa (szekuláris, előrehaladott emancipációs szakaszban lévő országok) jelentik.

„Ronald Inglehart és Christian Welzel nagyszámú ország/kultúra profilját készítette el. A kutatók két tengely mentén helyeztek el az eredményeket, összefoglalva a World Values Survey adatait, mely profil megmagyarázza az elemzett országok/kultúrák közötti különbségek változatosságának 70 százalékát: (1) hagyományos értékek (pl. vallás, házasság, nemzeti büszkeség, engedelmesség) vs szekuláris értékek (pl. ráció, humanizmus, tolerancia) és (2) túlélési értékek (pl. fizikai és gazdasági biztonság) vs önkifejezési értékek (pl. az esélyegyenlőséggel, szabadsággal, autonómiával stb. kapcsolatos emancipációs értékek)”, mutat rá Daniel David kutató A román nép pszichológiájában (Psihologia poporului român). A World Values Survey az értékeket, valamint a társadalmi és politikai életre gyakorolt hatásukat tanulmányozó kutatók csoportja. Inglehart térképe 2015-ös adatok alapján készült.

 

 

Hagyományos vagy szekuláris értékek?

A „hagyományos vs szekuláris értékek” tengely -2,5-től (ehhez olyan országok állnak közel, mint Katar, Ghána, Jordánia) +2,5-ig terjed (ehhez Japán, Svédország, Norvégia, Dánia, Finnország, Hollandia, Németország állnak közel). Románia ezen a tengelyen valahol a -0,5 és 0,0 értékek által határolt intervallum közepén található, olyan országok társaságában, mint Indonézia, Ciprus, Dél-Afrika, Chile, Észak-Írország, Argentína, Lengyelország.

Túlélés vagy szabadság

Hirdetés

A „túlélési vs önkifejezés (emancipációs) érték” tengely -2,5-től (ehhez Tunézia, Moldova Köztársaság, Ukrajna, Bulgária, Fehéroroszország, Irak, Marokkó) +2,5-ig terjed (Svédország, Dánia, Norvégia, Izland, Kanada, Ausztrália). Románia valahol a -1,0 és -1,5 értékek közötti intervallumon belül található, olyan országok társaságában, mint Bosznia, Örményország, Palesztina, Grúzia, Szerbia).

Hol helyezkedik el Románia

„Románia olyan országnak tűnik, mely a túlélési fázisban és a hagyományos értékek (például vallás, család) és a szekuláris értékek (mint a tolerancia) közötti átmeneti fázisban található, de a hangsúly még a hagyományosokon (valláson, családon) van. A túlélési értékek erősen a gazdasági és fizikai biztonsági igény kielégítésére sarkallnak minket, önbizalomhiány által jellemzett etnocentrizmussal”, szögezi le Daniel David.

Kicsoda Daniel David?

Daniel David (sz. 1972. november 23-án, Szatmárnémetiben) egyetemi tanár, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Klinikai Pszichológiai Részlegének alapító igazgatója, az International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health igazgatója, a Romániai Pszichológusok Kollégiuma Kolozsvári tagozatának (2004–2012), valamint a Romániai Kognitív és Viselkedési Pszichoterápiai Egyesület (2000–2011) igazgatója. Jelenleg (2009-től) a New York-i neves orvosi intézet, az Icahn School of Medicine at Mount Sinai docense és a New York-i Albert Ellis Institute kutatási programjának igazgatója.


A címet a szerkesztőség adta. Fotó: adevarul.ro

Hirdetés