Kelemen Szilágyinak: nem lehetséges a választási párt

Helyette azt ajánlja, hogy az EMNP-sek az RMDSZ listáin induljanak.
Hirdetés

Nem fogadja el az RMDSZ az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) magyar választási párt létrehozására vonatkozó ötletét – derül ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök közleményéből, amelyet azt követően adott ki, hogy csütörtökön Kolozsváron az együttműködés lehetőségeiről egyeztetett Szilágyi Zsolt EMNP-elnökkel. (Az RMDSZ-elnök egyébként a találkozót követően doorstep-sajtótájékoztatót tartott az elhangzottakról, de erre a kolozsvári székhelyű Főteret elfelejtették meghívni).

A közlemény szerint Kelemen azt mondta Szilágyinak: az összefogásnak a magyar emberek érdekeit kell szolgálnia és nem a politikai szervezetek önös érdekeit. Törvényi akadálya van ugyanis annak, hogy magyar választási pártot lehessen bejegyeztetni Romániában. Egy ilyen rögtönzött ötlet veszélybe sodorja a teljes magyar képviseletet.

Az RMDSZ elnöke szerint az EMNP választási pártra vonatkozó „kommunikációs ötlete” kivitelezhetetlen: a helyhatósági választási törvény kilencedik cikkelye szerint ugyanis

kisebbségi szervezetek kizárólag saját nevük és logójuk alatt indulhatnak a választásokon.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben az RMDSZ az EMNP-vel együtt megvalósítja ezt az ötletet, közösen teszik kockára a teljes magyar önkormányzati képviseletet.

„Felelőtlenség volna összefogás címszó alatt olyan helyzetet teremtenünk, hogy néhány nappal a választások előtt, amikor már nincs lehetőség új jelöltlistát iktatni, megóvják a választási listánkat, amelyet a bíróság megsemmisíti. Így egyetlen magyar képviselő sem lesz a tanácsban” – nyomatékosította Kelemen Hunor, aki azt is hangsúlyozta: az RMDSZ nyitott a más együttműködési lehetőségekre, így például arra is, hogy

a Szövetség jelöltlistáján jelen legyenek az EMNP jelöltjei, akik megőrzik párttagságukat és identitásukat.

Erre már volt példa négy évvel korábban – tette hozzá.

Hirdetés

Az EMNP elképzelése szerint választási koalíciót kellene létrehozni, majd a választásokat követően a mandátumot szerzett politikusok visszatérnek az őket delegáló politikai szervezetbe. Kelemen Hunor ennek kapcsán arra emlékeztetett, hogy a mandátum alatti pártváltást tiltja a törvény, egy ilyen lépés esetén mandátum nélkül maradna több ezer magyar választott önkormányzati képviselő.

„A választási koalíciókat legkésőbb április 20-ig be kell jegyezni. Az ország bürokráciai buktatóit ismerve, két és fél hónap alatt ezt képtelenség kivitelezni, politikai pártot ennyi idő alatt lehetetlen létrehozni. Vajon kell-e a magyar képviselet kárára ilyen kísérletezésbe kezdenünk?” – fogalmazott Kelemen Hunor az elképzelésről.

A szövetségi elnök hozzátette: az RMDSZ továbbra is keresi az összefogás lehetőségét, nyitott a valós és kivitelezhető együttműködésre.

„A Magyar Polgári Párttal aláírtunk egy megállapodást, amely alapján a törvényes kereteket betartva, együtt tudunk működni az önkormányzati és a parlamenti választásokon. Ez is bizonyítja, ha valóban van rá politikai akarat, meg lehet egyezni. A mi ajánlatunkra Marosvásárhelyen megvalósulhat az összefogás: Soós Zoltán, az összmagyar előválasztás győztese, az RMDSZ és a két magyar párt közös polgármesterjelöltje. Bízunk abban, hogy ennek az EMNP is partnere marad ” – mutatott rá Kelemen Hunor.

Hirdetés