Felmérés: Románia a legellenszenvesebb szomszédja Magyarországnak

A két ország viszonya a válaszadók 37 százaléka szerint inkább rossz.
Hirdetés

A magyarországi Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása szerint nem ellenszenvesek a magyarok számára a szomszédos országok.

A felmérésből kiderül, hogy magyarok szerint a környező országok többségével jó kapcsolatai vannak Magyarországnak. A megkérdezettek az Ausztriával, a Szlovéniával, valamint a Horvátországgal való viszonyt ítélik a legjobbnak, ezekkel az országokkal a teljes felnőtt népesség több mint fele szerint pozitívak a magyar állam kapcsolatai.

A magyar–szlovák kapcsolatokat a megkérdezettek csaknem fele – 48 százaléka – ítéli jónak. A Nézőpont szerint ennek hátterében „az évek óta tartó jószomszédi viszony” is szerepet játszhat.

Míg az Ukrajnával és a Szerbiával való államközi kapcsolatokat is többen tartják jónak, mint rossznak, addig a magyar–román kapcsolat inkább megosztja a magyarokat.

„Ahogy a pozitív megítélés alá eső magyar–szlovák kapcsolatokban minden bizonnyal közrejátszik az Orbán Viktor és Robert Fico közti partnerségi viszony, úgy a megkérdezetteket megosztó magyar–román kapcsolatokra a korábbi Ponta-kormány sokszor konfrontatív hangneme is hatással lehetett” – olvasható a felmérésben. Többségben vannak azok – a megkérdezettek 52 százaléka –, akik javítanák a magyar–román kapcsolatokat.

Hirdetés

A Nézőpont Intézet a Charta XXI Megbékélési Mozgalom megbízásából készítette a közvélemény-kutatást, amelyet január 4–7. között ezer fő telefonos megkérdezésével végeztek.

grafika: Nézőpont Intézet

Hirdetés