Felvidéki kétnyelvűsítő gerillák: vége a névtelenségnek

Meggyűlt a bajuk a rendőrséggel, ezért öt év után felfedik kilétüket a Kétnyelvű Dél-Szlovákia csoport tagjai. A céljaikon és a módszereiken azonban nem változtatnak – tudtuk meg Kovács Balázs alapítótól.
Hirdetés

Emlékeznek még a Kétnyelvű Dél-Szlovákia csoportra? Ők azok, akik piros overallban („monterkában”) rajtaütésszerűen tűnnek fel, táblákat cserélnek le, kétnyelvű feliratokat helyeznek ki, majd villámgyorsan odébbállnak – egyik aktivistájukkal nagyinterjút is készítettünk tavaly ősszel. Kovács Balázs akkor még névtelenséget kért, de most hétvégén változott a leányzó fekvése: a gerillák – akik meglehetősen profi módon vannak jelen az online térben is – kiléptek a névtelenség homályából, miután a szlovák rendőrség két helyszínen is lecsapott rájuk.

Az aktivisták ugyanis – a Kétnyelvű Gömörért és Nógrádért társulással közösen – több helyszínen is akcióztak. A Trafik.sk összefoglalója szerint a hétvégi események a következő helyszíneken zajlottak:

• A Dunaszerdahely mellett elhaladó 63-as úton újra felállították a 2011-ben már kihelyezett, de a közútkezelő vállalat által villámgyorsan eltávolított kétnyelvű közlekedési irányjelző táblát.
• Az ekeli vasúti megállóban immár hetedszer helyezték ki a település magyar nevét, valamint pótolták a kétnyelvű menetrendeket és kitakarították a megálló környezetét.
• A Pered település nevét jelző táblákat „Tešedíkovó”-ról második alkalommal újra „Pered” feliratúra cserélték. A leszerelt táblát a helyszínen azonnal átadták a rendőrségnek.
• Gömörben kétnyelvűsítették a gombaszögi cseppkőbarlang útjelező tábláit.

„A rendőrség közbelépése után úgy éreztük, hogy névvel kell vállalnunk a kétnyelvűségi akciókat. A két helyszínen 26 társunkat igazoltatták, úgy állunk ki értük, hogy mindannyian felvállaljuk a nevünket – öt évnyi névtelenség után” – mondta el a Főtérnek Kovács Balázs. Az aktivisták egy videót is közzétettek a YouTube-on, amelyben arcukat vállalva láthatók akció közben.

Az alapító-aktivista szerint azonban ez nem változtat a KDSZ működésén, maradnak azok, akik voltak: tettrekész fiatalok civil mozgalma, akik különféle akciókkal hívják fel a figyelmet a kétnyelvűség fontosságára.

Hirdetés

Kovács azt is elmondja, hogy négy társuk indul a szlovákiai parlamenti választásokon, a Magyar Közösség Pártjának színeiben: Orosz Örs, Zachar Pál, Bóna Zoltán és Bauer Ildikó a párt listájára a Fiatal Függetlenek csoport tagjaiként került fel. Arra a kérdésünkre, hogy ez utóbbi fejlemény szerepet játszott-e az anonimitás feladásában, leszögezi: nem játszott szerepet, de örülnek annak, hogy olyanokra bízhatják a kétnyelvűség ügyét, akiknek nem csak kampányidőszakban fontos ez a téma.

„Az üzenetünk a választásoktól függetlenül ugyanaz: a magyar közösség akkor egyenrangú a szlovákkal, ha a nyelvünk is egyenrangú azokon a területeken, ahol a közösségünk él” – fogalmaz.

Hirdetés