Őrizetben a Szatmár megyei közgyűlés alelnöke

Befolyással üzérkedett és zsarolt Mircea Govor a korrupcióellenes ügyészek szerint.
Hirdetés

Korrupció gyanúja miatt szerdán este 24 órára őrizetbe vette az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Mircea Govort, a Szatmár megyei közgyűlés szociáldemokrata párti (PSD) elnökét.

Govort befolyással üzérkedéssel és zsarolással gyanúsítják, az ügyészek szerint ugyanis közbenjárt az adóhatóság (ANAF) országos vezetőinél annak érdekében, hogy saját embereit neveztesse ki a megyei adóhivatal élére. A DNA közleménye szerint mindez még 2013 nyarán történt, célja pedig az volt, hogy egyrészt a saját, illetve családtagjai cégei számára „védettséget” szerezzen, másrészt hogy a saját maga, illetve pártja számára is előnyöket csikarjon ki. Emellett a csalásellenes hatóságnál is megpróbálta elhelyeztetni az egyik emberét, ez azonban nem jött össze.

Govor egyúttal még 2010-ben megzsarolt egy ügyvédet, mondván: egy helyi lapban megszellőzteti azokat az állítólag szabálytalanul megkötött szerződéseket, amelyeket ügyvédi irodája bizonyos intézményekkel kötött, ha nem jár közben annak érdekében, hogy egy általa pártfogolt üzletember cége nyerjen az ügyvédi iroda által képviselt intézmények által kiírt pályázatokon.

Emellett ugyancsak az újságban való befeketítéssel fenyegette meg Szatmárudvari polgármesterét, hogy egy, az önkormányzat által kiírt uniós pályázaton az általa pártfogolt üzletember cégét hirdesse ki győztesnek.

Hirdetés

De még nincs vége: a területi munkaügyi felügyelőség egyik vezetőjét is arra kényszerítette, hogy járjon közben az általa pártfogolt cégek érdekében, és az ellenőrök hagyják békén őket.

A DNA saját otthonából állította elő kihallgatásra Govort, akinek esetében 30 napos előzetes letartóztatást kér az illetékes bíróságtól.
 

Hirdetés