Kommunista román zászlóval ünnepelnek Nagyváradon

A szándék a fontos.
Hirdetés

A fenti képet egy váradi polgár osztotta meg az egyik, jórészt helytörténeti témákkal foglalkozó Facebook-oldalon. És igaza van, mert valódi kordokmentumról van szó.

A románok ugyebár az Erdély Magyarországtól való elszakítását megalapozó 1918-as gyulafehérvári nagygyűlésre emlékeznek december elsején, ebből az alkalomból fel szokták lobogózni a közintézményeket is.

Az egyik nagyváradi postahivatal személyzete a jelek szerint példásan gondját viseli a rá bízott javaknak, hiszen 25 éve szorgalmasan őrizgetik a Ceauşescu-érából megmaradt zászlót, amelynek közepén még a fasiszta-kommunista rendszer címere látható.

Az illetékesek mellett ezek szerint nyomtalanul ment el az, hogy a romániai rendszerváltás jelképe épp az a lukas zászló, amelynek a közepéből kivágták az itt még zavartalanul látható címert. Mint ahogy az azóta eltelt 25 év is. Amelyben ugyan sok minden – például a parttalan sovinizmus – idézi az 1989 előtti rendszert, de azért mégsem ugyanaz. Például már a kommunista jelképek tiltására is kidolgoztak egy törvényjavaslatot.

Persze könnyen megtörténhet, hogy semmilyen ideológiai megfontolás nem áll a gesztus mögött. Egyszerűen úgy döntöttek, hogy mindek pénzt költeni az új zászlóra, ha megvan a régi? Avagy – váradi dialektusban – jóu az, csak piros-sárga-kék legyen!
 

Hirdetés