Végre kétnyelvűsödött a renitens szentgyörgyi szakközépiskola felirata

A tanintézet vezetői úgy kapálóztak a magyar tábla ellen, mintha az azt jelentené: visszacsatolták Magyarországhoz az iskolát.
Hirdetés

Felhelyezték szerdán a kétnyelvű – román és magyar – táblát a sepsiszentgyörgyi Constantin Brâncuşi-szakiskolára is. A tanintézmény hosszú időn keresztül visszautasította, hogy neve mellett magyar felirat is megjelenjen, és vezetősége most is megpróbált ellenállni: mikor a városi kertészet emberei odamentek, az igazgatónő kifutott, és kihívta a rendőrséget is.

Az önkormányzat alkalmazottjai azonban elővették az érvényes építkezési engedélyt, és a rendőrök távoztak. Később az iskola falára visszakerült a régi, egynyelvű tábla is, ennek eltávolításáról ezután dönt a városi tanács.

Sztakics Éva sepsiszentgyörgyi alpolgármester elmondta: szerették volna az iskola vezetőségének beleegyezésével kihelyezni a kétnyelvű táblát, de ők folyton kifogásokat kerestek, és a városvezetés nem akart többet várni a már tavaly elfogadott határozat érvényesítésével, noha rendkívül sajnálja, hogy saját intézményével ilyen konfliktusba keveredett a törvény alkalmazása miatt.   

A városcímerrel díszített kétnyelvű tábla kifüggesztését a magyarellenességéről ismert szociáldemokrata tanácstag, Rodica Pârvan próbálta megakadályozni.

Kép: Albert Levente/Háromszék

Hirdetés