Még mindig ilyen rablókkal van tele a román közigazgatás

Nehezebben irtható fajta, mint a poloska.
Hirdetés

Sorin Iacoban PSD-s képviselő nacionalista-sovén jellegű bejegyzett tett közzé a Facebookon, melyben Klaus Johannis elnök, Laura Codruţa Kövesi DNA-vezető és Dacian Cioloş kinevezett kormányfő egyaránt érintett. A Román Sakkszövetség (FRS) elnökévé vált parlamenti képviselőnek a múltban már voltak ilyenfajta kisiklásai.

Sorin Iacoban bejegyzésére azután került sor, hogy a múltban

náci jellegű anyagok terjesztésére

használta a közösségi hálózatot, melyek Klaus Johannis elnökre vonatkoztak. Akkor Iacoban egy olyan fényképet tett közzé, melyen egy horogkeresztet helyeztek Románia elnökének arcképére.

„Feljelentés történt Sorin-Avram Iacoban PSD-s képviselő ellen annak a törvénynek a megsértése miatt, mely tiltja a rasszista, fasiszta vagy idegengyűlölő jelképek bármilyen eszközzel történő terjesztését vagy készítését. A fasiszta, rasszista vagy idegengyűlölő jellegű szervezetek és jelképek tilalmára vonatkozó 31/2002-es sürgősségi kormányrendelet elfogadásáról szóló 107/2006-os törvényről van szó”, mondta egy évvel ezelőtt Ludovic Orban PNL-alelnök.

A képviselő eleinte azt mondta, nem érti, mi lehet a gond, aztán törölte a fényképet és bocsánatot kért, azt állítva, hogy nem jellemző rá. „Nem tartom ezeket náci jelképeknek. Az illető úr (Klaus Johannis – a szerk.) kampányban van, ez az ő és az állam intézményeinek a gondja, ha ő az állam intézményeihez fordult, akkor azok nyugodtan tegyék a dolgukat és valószínűleg tisztázzák ezt a helyzetet”, mondta eleinte a Mediafax által idézett Iacoban.

A szerdán, november 11-én közzétett bejegyzés csak néhány óráig volt látható a Facebookon. Egy hivatkozást tartalmazott egy bizonyos Glasul Moldovei című oldal cikkéről, melynek címe: Johannis német állampolgár! Cioloş francia állampolgár! Kövesi amerikai állampolgár? Merre halad Románia?. Több személy reakciója után Iacoban törölte a bejegyzést.

„Miféle Románia ez még, ha a román állam fő tartópillérei, az ország elnöke, a miniszterelnök és az erőszakszervek vezetői nem csak román állampolgársággal rendelkeznek? Egy ilyen helyzet nemcsak

nyíltan sérti Románia alkotmányát,

melyet az utóbbi időben oly sokszor tiportak lábbal és mocskoltak be, de a gyanú több mint jogos árnyékát is ráveti azokra, akik idegen állampolgárságok után futkorásznak”, áll az említett cikkben.

Hirdetés

Sorin Iacoban, önéletrajza szerint, már a 2000-es évek eleje óta irányítója a Iaşi-i Gheorghe Asachi Műegyetemhez tartozó Tudor Vladimirescu kampusznak. Ez az ország egyik legnagyobb egyetemi komplexuma, 21 bentlakásból áll, ahol több mint 7.000 hallgató lakik. 1996-ban lett „a Iaşi-i Gheorghe Asachi Műegyetem Hallgatói Szociális Ügyek Szolgálatának vezetője”, 2011-től pedig a Hallgatói Szolgáltatások Igazgatóságának a főnöke. Ebből a tisztségéből kemény kézzel irányítja a bentlakásokat, ahol egy szálláshelyért 120 és 150 euró közötti összeget kell megvesztegetésként fizetni.

Az Adevărul riportereinek egyik 2012-es oknyomozó cikke kimutatta, hogy Sorin Iacoban személyesen szállásolt el az egyetemi komplexum T2-es bentlakásában egy Oneşti-i férfit, aki a többszörös szavazás országos „bajnoka” lett a Băsescu elnök leváltására kiírt 2012. július 29-i népszavazáson.

Ştefan Gabriel Pană (32 éves) az Adevărulnak bevallotta, hogy helyet kapott a komplexum egyik legfelkapottabb bentlakásában, maga Iacoban kísérte a szobájába, pedig nem hallgató és nem fizetett a szállásáért, melynek szállodai típusú díjszabása 30 és 50 euró közötti. Ugyanakkor kiderítették róla, hogy több tíz másik moldvai személlyel együtt nyolcszor szavazott csak a Iaşi területén kialakított szavazókörökben.

Ugyancsak 2012 őszén Sorin Iacoban Iaşi megyei PSD-s képviselő lett, és távozott a Iaşi-i Helyi Tanácsból. 2013 szeptemberében a Román Sakkszövetség elnöke lett, holott korábban

a neve sohasem merült fel az „elmejáték” hazai versenyein.

A sakkszövetség honlapja szerint ma is betöltött tisztségébe történt kinevezése után Iacoban elismerte, hogy „nem szenvedélye a sakk, de nagyon jó szervező”.

Hirdetés