Emil Boc a DNA ügyészei előtt

Tanúként hallgatják ki Kolozsvár polgármesterét Elena Udrea újabb korrupciós ügyében.
Hirdetés

Kolozsvár polgármesterét csütörtök reggel tanúként hallgatja ki az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA), az Elena Udrea volt idegenforgalmi és regionális fejlesztési miniszter ellen indított újabb bűnvádi eljárás kapcsán. Boc akkoriban a PDL elnöke volt, amikor Udrea a vád szerint egy üzletembertől 5 millió dollár kenőpénzt kért és kapott, hogy kijárja, a megvesztegető vállalata továbbra is kedvezményes áron kapjon áramot a Hidroelectrica állami energiaközponttól.

Ugyanebben a dossziéban a DNA már kihallgatta Adriean Videanut, a PDL bukaresti szervezetének volt elnökét, Anca Boagiut, a PDL volt alelnökét, továbbá Vasile Blaga volt PDL-elnököt és Ioan Oltean volt főtitkárt. Az ügyészek többek között arra kíváncsiak, hogy

a párt kapott-e támogatást a korrupcióval szerzett pénzösszegből.

Mint ismeretes, a képviselőház egy héttel ezelőtt engedélyezte Elena Udrea volt idegenforgalmi és regionális fejlesztési miniszter ellen bűnvádi eljárás indítását, egyebek közt 5 millió dollár kenőpénz elfogadásával gyanúsítják. Az ügyészek Udrea őrizetbe vételének és letartóztatásának engedélyezését is kérték. Erről a törvényhozók külön szavaztak, és engedélyezték őrizetbe vételét, de nem járultak hozzá előzetes letartóztatásához.

Udrea ártatlannak vallja magát. Udreát egy Fekete-tenger parti nyaralónak állami tulajdonból magántulajdonba való átjátszásával, valamint

5 millió dollár kenőpénz elfogadásával gyanúsítják.

Az ügyészek azt állítják, hogy Udrea idegenforgalmi miniszterként hozzájárult egy nyaraló eladásához, amit piaci ár alatt egy hozzá közel álló személy vásárolt meg. Ezt követően megvesztegetést is elfogadott azáltal, hogy a házat az Országos Beruházási Vállalatnál állami megrendelésekkel rendelkező egyik céggel újíttatta fel ingyen.

Hirdetés