Se düh, se katarzis Kolozsvár utcáin

Csak általános elégedetlenség, felháborodás, rendszerkritika és hideg. Ötezer ember tüntet Kolozsvár belvárosában.
Hirdetés

Ahhoz képest, hogy hétfőn – miközben Bukarestben 25 ezren követelték Ponta lemondását – Kolozsváron csak páran lézengtek, addig egy nappal később, Ponta lemondása ellenére is mintegy ötezren gyűltek össze a kincses város Főterén.

A korrupcióellenes jelszavakat skandáló tömeg fejet (és térdet) hajtott a Colectiv klubban történt tűzvész áldozatainak emlékére, majd 19 óra körül indult el a Deák Ferenc (Eroilor) utcán a kormányhivatal épülete felé. A katedrálishoz érkezve a résztvevők azt skandálták: iskolákat és kórházakat szeretnének, nem templomokat.

 

Rendszerellenes tüntetés Kolozsváron 

 

A rablás nem modernizálás

 

Rendszerellenes tüntetés Kolozsváron

 

19:35 A tüntetésen jelen vannak a két évvel ezelőtt zajlott verespataki tömegdemonstrációk állandó figurái, és vissza-visszatérnek az akkori jelszavak is. Az emberek leállították a teljes forgalmat a teológia és a prefektúra közötti téren, minden irányba.

19:43 Tudósítónk szerint az egész tüntetés ad hoc módon zajlik, úgy tűnik, mintha nem lenne célja és tétje. Míg az elején a Főtéren az emberek nem tűntek különösebben dühösnek, addig a „változás sétája” – ahogy maguk a résztvevők nevezték – meghozta a hangjukat. A prefektúra előtt egyesek a román himnuszt énekelték, ami másoknál fütyülésbe torkolltk. Többen előrehozott választást követelnek, ugyanakkor sokan ellenzik azt.

 

 

19:47 Valaki a tömegből szóvá tette, hogy a prefektúra előtt parkoló állami terepjárók teljes szélességben foglalják el a járdát. A csendőrök csak a vállukat vonogatják. Arra kérték a tömeget, hogy menjen át a szemközti járdára az útról. Hangos fütyölés a válasz: „strada e a noastră” (a járda a miénk). „Mi innen nem megyünk, nem megyünk”.   

20 óra előtt a tömeg ismét a Főtér felé veszi az irányt. A Kossuth utcában továbbra is áll a teljes forgalom. A prefektúra bejárata előtt egy petárda robbant, mire felzúgott a „fără violență” (erőszak nélkül). Az egyik buszsofőr támogatólag tülkölt – bár legalább negyed órája nem engedték tovább haladni –, amit össznépi taps és kiabálás fogadott. 

 

Rendszerellenes tüntetés Kolozsváron

 

Rendszerellenes tüntetés Kolozsváron

Hirdetés

 

Rendszerkritikus tüntetés Kolozsváron

 

20:05 Elindultak a buszok a Mărăști negyed felé, sofőrjeik nem idegesek a forgalomblokád miatt, felszabadultan tülkölnek, a tüntetők még felszabadultabban tapsolnak. A Monostor felé továbbra sem indul busz. 

20:12 Megérkezett a teljes Unió utcát lezáró tömeg a polgármesteri hivatal elé. Ugyanazok a szlogenek ismétlődnek, főleg a templomépítések ellen (kórházak és iskolák mellett). Valaki bekiabálta: teljes szekularizációt!  

20:20 Petárdarobbanásra indul a tömeg a Béke térre. Zúg a „Románia” és „București, nu uita, Clujul e de partea ta!”(Bukarest, ne feledd, Kolozsvár melletted!)

20:35 A teljes Béke teret blokkolják a tüntetők. „Daniel, Daniel, du-te după Viorel” – küldték el a kormányfő után az ortodox pátriárkát. 

20:41 Mindenki fázik és ugrál. A türelmetlenebbek már elindultak haza. Folyamatosan oszlik a tömeg, végül megindult a Főtér irányába.

20:45 Megérkezett a tüntetés a kiindulási pontjára, a Főtérre. Ismét guggoltak egyet a Colectiv klubban elhunytak emlékére.

 

Rendszerellenes tüntetés Kolozsváron

 

20:50 A kolozsvári tüntetéssel egy időben Bukarestben mintegy 20 ezren, az ország nagyobb városaiban is több ezren vonultak utcára.  

21:10 A tömeg egyszerre ugrál és oszlik Kolozsváron.

21:27 Már csak pár tucatnyian állnak csendben az áldozatok emlékére gyújtott, többszáz gyertya előtt, a tüntetés végetért.

  

Hirdetés