Lobogós helyezés
béel
2015. október 22. csütörtök, 13:16
A román politikusok egy részénél kezd kórossá válni a zászlófetisizmus.

Komolyan mondjuk: már unjuk, hogy egyre több olyan román politikusi kezdeményezésről kell beszámolnunk, amely nyíltan vagy burkoltan a magyar közösség ellen irányul, de a termés bőséges, elmenni meg nem lehet mellette.

Most éppen Mircea Duşa, a Hargita megyében képviselői mandátumot szerzett védelmi miniszter nyújtott be olyan törvénytervezetet, amely mandátumvesztéssel sújtaná azon helyi választott elöljárókat, akik nem hajlandóak akárhova kitűzni a román nemzeti zászlót, vagy a román trikolór színeiben pompázó szalagot viselni megemlékezéseken, ünnepségeken, nyilvános rendezvényeken és házasságkötésekkor.

A helyi elöljárók jogállását rögzítő törvényhez benyújtott módosítás indoklásában Duşa kifejti, hogy mindezen kihágásokat ugyan jelenleg is szankcionálja a törvény, de bagatellnek tartja, hogy csupán 2500-tól 5000 lejig terjedő pénzbírsággal sújthatók.

Úgyhogy most azzal súlyosbítaná a szankciót, hogy megvonná a polgármesteri mandátumot egy, a polgárok által megválasztott elöljárótól csak azért, mert nem pompázik lépten-nyomon piros-sárga-kékben.

A miniszter szerint az is bizonyítja, hogy a jelenlegi szankció nem elegendő, hogy a közelmúltban is előfordult: egyes hatóságok nem tettek eleget a zászló kitűzésére vonatkozó kötelezettségüknek.

Mi pedig nem tudunk nem arra gondolni, hogy arra céloz, amikor Sepsiszentgyörgy önkormányzata nem engedett soviniszta román szervezetek provokatív akciójának, és nem hagyta, hogy visszarakják a városháza tornyára a megszálló román csapatok által 1944-ben kitűzött, a magyarok feletti uralmat jelképező román zászlót.


 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/12204
Áram és víz nélkül maradt vasárnap teljes Lugos. Temes megyében 45 ezer ember hiányolja a 20. század civilizatorikus vívmányát, a villanyt.
Ma jelentette be, hogy jövőre újra indul, és semmi kétségünk afelől, hogy meg is választják.
Alig egynapos, de már emlékművet kapott.
Százak próbálják kiásni Temesvárt a hóból, míg Robuék dísztanácsüléseznek. De hát mit tegyenek, ha most van az évforduló?
Januárban Kolozsváron tapsolhatunk a USNK-nak.
Az új alakulat a MRI helyét veszi át.
Ha mindenki olyan hitelesen és érdekesen beszélne a függőségről, mint Kalóz János pszichológus-addiktológus, lehet, hogy kevesebb szerhasználó lenne. Megtudtuk, mitől lesz függő valakiből és hogyan lehet ebből kimászni.
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.